Oamenii sunt echipaţi cu proteina care permite detectarea câmpurilor magnetice

24 06. 2011, 00:00

Dar poate acest simţ al nostru este în stadiu latent - atunci când o proteină sensibilă la lumină este transferată de la om la musculiţele de oţet, insectele acceptă proteina şi o folosesc pentru propriul lor simţ al câmpurilor magnetice.

Steven Reppert de la Universitatea Massachusetts din Worcester a studiat împreună cu colegii săi criptocromele (proteine sensibile la lumină ce regulează ritmul circadian al diferitelor creaturi).

Reppert ştia că aceste proteine ajută de asemenea la îmbunătăţirea capacităţii musculiţelor de oţet şi a păsărilor de a simţi câmpurile magnetice ale Pământului. Astfel că aceasta a dorit să vadă dacă efectul criptocromelor umane este asemănător.

Profesorul a înlocuit proteinele găsite la musculiţele de oţet cu o versiune umană, hCRY2, ce se găseşte în retină. Musculiţele mutant au fost antrenate să asocieze recompensele de zahăr cu câmpurile magnetice.

Atunci când li se oferă posibilitatea de a alege în ce parte să zboare, către un braţ magnetizat sau către unul non-magnetizat al unui labirint, acestea au optat pentru braţul magnetizat. Musculiţele ce au fost concepute genetic astfel încât să nu aibă criptocrome au fost indiferente la câmpurile magnetice, astfel că s-au distribuit în mod egal pe cele două braţe.

Aparent, musculiţele de oţet nu au avut nicio problemă atunci când au folosit criptocromele umane pentru a simţi câmpurile magnetice. Acest lucru ne duce cu gândul la ideea că oamenii au materialul necesar pentru a avea această abilitate, dar din anumite motive, aceasta nu se activează.

Klaus Schulten de la Universitatea Illinois este surprins de rezultate, dar nu se aşteaptă ca viitoare studii să demonstreze faptul că avem o superputere.

"Dacă puteam simţi câmpurile magnetice ale Pământului, probabil am fi ştiut acest lucru până acum", susţine Klaus Schulten.

Sursa: NewScientist