Brazilia va crea o „Wikipedia botanică” ce va cuprinde toate plantele din Amazon

24 06. 2011, 00:00

Website-ul, ce va primi numele de Wikiflora.org, urmăreşte ca elevii de liceu şi alţi utilizatori de internet să fie implicaţi în cartografierea biodiversităţii ţării.

Aceştia vor fi capabili să compare plante existente deja în baza de date şi să propună noi înregistrări pentru a fi incluse de un comitet de experţi care va avea posibilitatea de a valida sau nu cererile.

Ministerul de Ştiinţă şi Tehnologie din Brazilia a ajuns la un acord cu IBM pentru a dezvolta acest website cu ajutorul "ştiinţei cetăţenilor", în care voluntari fără pregătire ştiinţifică ajută cercetătorii. Website-ul va oferi descrieri ale plantelor, cartografierea geografică a distribuirii lor şi instrumente de tip reţele-sociale.

Aloizio Mercadente, ministrul Ştiinţei şi Tehnologiei, susţine că ideea a venit în urma unei vizite făcute în rezervaţia Adolpho Ducke din Amazon.

"Dacă nu creăm o nouă metodologie, în următorii o sută de ani nu va mai fi posibilă cunoaşterea tuturor plantelor din Amazon. Trebuie să mobilizăm comunitatea pentru a cunoaşte protocoalele, cerinţele şi regulile, cum se fac clasificările şi modul în care se gestionează acest proces", susţine acesta.

Ministrul susţine că acest website va contribui la promovarea durabilităţii prin demonstrarea importanţei biodiversităţii în dezvoltarea de medicamente şi în aprovizionarea cu alimente.

Intenţia este de a lansa site-ul cu detaliile a 2.500 de specii în cadrul conferinţei Rio 20+ a Organizaţiei Naţiunilor Unite, ce are ca temă dezvoltarea durabilă şi care va avea loc în iunie 2012.

Sursa: The Telegraph