Cercetătorii britanici vor să-l dezgroape pe Shakespeare pentru a afla cum a murit

25 06. 2011, 00:00

O echipă de paleontologi spun că au făcut o cerere adresată Bisericii Anglicane pentru a putea dezgropa mormântul dramaturgului, care se află în interiorul bisericii parohiale din Stratford-upon-Avon.

Expertul din spatele proiectului a declarat că speră să folosească echipamente computerizate de înaltă performanţă pentru a crea o reconstrucţie tridimensională a scriitorului.

Paleontologul Francis Thackeray spune că acest lucru i-ar ajuta pe cercetători să determine cauza morţii lui Shakespeare. Acesta a afirmat: "la aproape de 400 de ani de la moartea sa, Shakespeare continuă să fie una dintre cele mai importante personalităţi din istorie. Cu toate acestea, nimeni nu ştie exact care a fost cauza morţii sale. Acum sperăm să putem stabili întreaga sa istorie medicală".

Prin accesarea rămăşiţelor sale, experţii vor să construiască o imagine clară a tipului de viaţă pe a dus-o, bolile de care a suferit şi chiar motivul morţii.

Profesorul Thackeray a spus ca tehnologia a avansat acum la stadiul în care un schelet ar putea fi expus şi studiat fără a fi mutat.

"Tehnologia pe care am vrea să o folosim este de înaltă performanţă, iar cu cu răbdare am putea obţine rezultate foarte bune. Visul nostru ar fi să obţinem unele rezultate în timp util pentru aniversarea a 400 de ani de la moartea lui Shakespeare, în 2016" a spus profesorul Thackeray.

Nu este pentru prima dată când cercetătorii cer această aprobare. Thackeray a făcut pentru prima dată această sugestie controversată în urmă cu un deceniu, după ce a folosit tehnici moderne medico-legale pentru a examina 24 de tuburi găsite îngropate în ceea ce a fost gradina scriitorului. El a spus ce testele au dovedit că instrumentele au fost utilizate pentru fumatul de canabis, plantă care se cultiva de ceva secole în Marea Britanie.

Sugestia a provocat furie în rândul unor fani care au considerat că autorul nu ar fi putut fi atât de prolific dacă ar fi fost sub influenţa drogurilor.

Profesorul Stanley Wells, preşedintele de onoare al Shakespeare Birthplace Trust, a spus: "Aş fi fericit dacă l-ar exhuma, deoarece ar putea pune capăt unor speculaţii inutile."

Un purtător de cuvânt al Bisericii Anglicane a spus că nu ştie nimic despre o astfel de cerere de a dezgropa mormântul, iar orice decizie de exhumare va fi luată la nivel diecezan.

Sursa: Daily Mail