Cei care folosesc telefonul mobil din adolescenţă, de 5 ori mai predispuşi la cancer

01 07. 2011, 10:50

Un studiu suedez a constatat o incidenţă crescută a cazurilor de astrocitom, o formă de gliom (tumoare malignă pe creier), la persoanele care au folosit telefoanele mobile mai bine de 10 ani.

Oamenii de ştiinţă susţin că acest studiu este o dovadă în plus a faptului că adolescenţii au nevoie de o educaţie solidă cu privire la potenţialele pericole pe care le implică vorbitul la telefon.

Cercetatorii de la Spitalul Universitar din Örebro şi Universitatea Umeå au analizat frecvenţa de utilizarea a telefonului mobil la mai mult de 1.200 de suedezi, care au fost diagnosticaţi cu cancer malign la creier, între 1997 şi 2003.

Pe parcursul studiului, oamenii de ştiinţă le-au intervievat pe cele 905 de persoane care mai erau în viaţă, dar şi pe rudele celor 346 care nu au supravieţuit, pentru a afla detalii despre modul lor de folosire al telefoenelor mobile.

Apoi, ei au comparat aceste informaţii cu cele oferite de grupul de control, care conţine aproape 2.500 de persoane sănătoase, sau care suferă de alte boli. Fiecărei persoane din grupul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer la creier îi corespundea din punct de vedere social, al vârstei şi al sexului, un individ din grupul de control.

Rezultatele au arătat că folosirea telefoanelor mobile duce la un risc ridicat de îmbolnăvire cu cancerul malign.

Comparativ cu oamenii din grupul de control, cei care au început să folosească telefonul mobil din timpul adolescenţei au avut un risc de 4,9 ori mai mare să dezvolte astrocitom.

Totodată s-a demonstrat că şi telefoanele fără fir, utilizate la domiciliu (care sunt foarte asemănătoare telefoanelor mobile în ceea ce priveşte emisiile de radiaţii), implică un risc aproape la fel de ridicat, de 3,9.

În plus, s-a dovedit că în cazul tuturor celor care au folosit telefoanele mobile mai mult de 10 ani, riscul de a dezvolta tumori maligne a crescut cu 30 la sută, iar în cazul astrocitoamelor studiul indică un risc de 40%.

Cercetarea vine la scurt timp după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut pentru prima dată, anul acesta, că telefoanele mobile pot cauza cancer.

Specialiştii spun că părinţii ar trebui să educe copiii cu privire la pericolele telefoanelor mobile şi să îi sfătuiască să le folosească doar în cazul urgenţelor.

Anual, numai în Marea Britanie sunt înregistraţi 8.600 de pacienţi cu tumori pe creier, dar specialiştii spun că numărul real ar putea fi dublu.

Sursa: The Telegraph