Bacteria gastrică Helicobacter pylori ne protejează de astm!

05 07. 2011, 11:08

Rezultatele lor, publicate în prestigiosul Journal of Clinical Investigation, confirmă ipoteza conform căreia creşterea dramatică a bolilor alergice în societăţile industriale este legată de dispariţia rapidă a microorganismelor care populează corpul uman.

Alergiile induse de astm sunt în creştere în ţările industrializate, luând, practic, proporţii epidemice. Creşterea rapidă a bolilor alergice ale căilor respiratorii este atribuită poluării aerului, fumatului, igienei şi utilizării pe scară largă a antibioticelor.

Ipoteza afirmă că măsurile de igienă moderne au condus la o lipsă de expunere la agenti infecţiosi, lucru important pentru maturizarea normală a sistemului imunitar. Acum, cercetătorii au ajuns la concluzia că asmul este provocat de dispariţia bacteriei gastrice Helicobacter pylori.

H. pylori este rezistentă la acid gastric. Conform estimărilor, aproximativ jumătate din populaţia lumii ar putea fi infectată cu bacteria aceasta. De multe ori, nu există simptome care să anunţe existenţa bacteriei, iar în anumite condiţii, ea poate provoca gastrite, ulcere gastrice si duodenale, dar şi cancerul de stomac. În consecinţă, H. pylori este de multe ori ucisă cu antibiotice ca măsură de precauţie.

Pentru studiu, cercetatorii au infectat şoareci cu H. pylori. În cazul celor care au fost infectaţi la doar câteva zile de la naştere, s-a observat că au dezvoltat o toleranţă imunologică la bacterie şi au reacţionat nesemnificativ la alergenii care provoacă astm. În schimb, şoarecii care nu fost infectaţi după ce au atins vârsta maturităţii au avut o imunitate mult mai scăzută.

"Infectarea timpurie afectează maturizarea celulelor dendritice şi declanseaza acumularea de celulele reglatoare T, care sunt cruciale pentru suprimarea astmului", spune Anne Muller, profesor în cadrul Universităţii din Zurich.

În cazul în care celulele reglatoare T au fost transferate de la şoarecii infectaţi la cei neinfectaţi, ele au continuat să protejeze împotriva alergenilor care provoacă astm.

Cu toate acestea, soarecii care au fost infectaţi devreme şi-au pierdut această rezistenţă la alergieni atunci când H. pylori a fost ucisă cu ajutorul antibioticelor.

Cercetătorii spun că noile rezultate confirmă ipoteza care susţine că numărul tot mai mare de persoane care suferă de astm a crescut în ţările industrializate din cauza utilizării pe scară largă a antibioticelor şi dispariţiei ulterioare a microorganismelor care populează permanent organismul uman.

Sursa: Eurekalert