O specie de plancton a reapărut în Oceanul Atlantic după 800.000 de ani

06 07. 2011, 00:00

Ecologiştii nu au motive de bucurie, însă, deoarece reapariţia algelor microscopice a avut loc datorită topirii gheţii polare, care a deschis un culoar prin Oceanul Arctic. Prin acest culoar, algele au trecut în Oceanul Atlantic din Oceanul Pacific, de unde nu a dispărut niciodată.

Experţii avertizează că reapariţia acestor alge va fi urmată de alte schimbări de amploare la baza lanţului trofic marin, ceea ce ar putea avea consecinţe devastatoare asupra vieţii în Oceanul Atlantic.

Cercetătorii Fundaţiei Sir Alister Hardy pentru Cercetarea Oceanelor din Plymouth, care au studiat microorganismele din Atlantic timp de 80 de ani, susţin că "descoperirea reprezintă prima dovada a unei migraţii de plancton în vremurile moderne".

Migraţia microplanctonului Neodenticula a coincis cu apariţia unei balene cenuşii din Pacific în Marea Mediterană. Specia a dispărut din Oceanul Atlantic acum trei secole, probabil din cauza vânătorii excesive. Cercetătorii cred că topirea gheţii din regiunea arctică le-a permis balenelor să treacă în Atlanticul de Nord.

Cele două exemple reprezintă doar o mică parte a schimbărilor ce au avut loc în viaţa marină din Atlanticul de Nord ca urmare a schimbărilor climatice studiate în cadrul proiectului Clamer, derulat de 17 institute de cercetare a vieţii marine din 10 ţări europene.

"Semnele arată că trebuie să ne pregătim pentru schimbări radicale în ecosistemul Oceanului Atlantic şi în cel al mărilor europene odată cu topirea gheţarilor", explică cercetătorii.

Sursa: FT