Inovaţie în medicină: operaţiile fără cicatrice, efectuate prin cavitatea bucală

06 07. 2011, 00:17

Sub conducerea profesorului Louis Phee, oamenii de ştiinţă au creat un mecanism cu ajutorul căruia se ajunge în stomac prin gură. Aflată deocamdată la debutul etapei de testare, invenţia promite mult. Trei pacienţi din India au beneficiat deja de intervenţii efectuate prin noua metodă. Li s-au eliminat tumori canceroase din stomac în câteva minute cu ajutorul braţului robotic şi au putut fi externaţi în aceeaşi zi.

Medicii de la Institutul Asiatic de Gastroenterologie din India au declarat că degetele robotice dezvoltate de profesorul Louis Phee şi echipa sa de la Universitatea Tehnologică Nanyang au făcut ca o intervenţie care durează opt ore în mod normal să fie finalizată în 17 minute.

Profesorul Phee a început să lucreze la aceste degete robotice acum şase ani, pentru a-i oferi unealta visată profesorului gastroenterolog Ho Khek Yu de la Spitalul Universitar Naţional.

În prezent, medicii ajung în stomacul pacientului cu ajutorul unui tub introdus prin gură. Din păcate, însă, la capătul tubului nu se poate găsi decât un singur instrument. De aceea, profesorul Ho declarase în repetate rânduri că ar putea face mai multe dacă ar putea ajunge cu ambele mâini la capătul tubului introdus în stomacul pacientului.

Inspirat de spusele profesorului Ho, Phee a creat două "mâini" mici robotice, controlate de mâinile medicului. Una poate fi utilizată pentru a ţine un polip sau pentru a ridica tumoarea, în timp ce cealaltă este utilizată pentru a tăia sau a arde.

Sursa: Straits Times