Dioxidul de carbon este indicatorul cheie al sănătăţii umane

07 07. 2011, 10:52

Nivelul de dioxid de carbon este un indicator cheie al sănătăţii umane, un factor care ajută cercetătorii, fizicienii şi tehnicienii în domeniul medical să actualizeze tratamentul şi monitorizarea pacienţilor.

O companie din Massachusetts a creat un nou sistem de monitorizare a nivelului de dioxid de carbon în organism, denumit capnograf, care oferă rezultate corecte anesteziştilor, medicilor de la primire urgenţe şi asistenţilor din echipajele ambulanţelor.

Interpretarea nivelului dioxidului de carbon este contra-intuitivă: deşi organismul are nevoie de oxigen, nivelul de dioxid de carbon indică mai precis unele probleme de sănătate. Dioxidul de carbon este cel care declanşează nevoia de a respira, nu oxigenul. În cazul unui stop cardiac sau al unui blocaj respirator, nivelul de oxigen scade treptat în organism, dar nivelul de dioxid de carbon scade imediat.

Dacă un pacient nu respiră, absenţa dioxidului de carbon este cel mai simplu mod de constatare a acestui fapt. Prezenţa dioxidului de carbon ajută asistenţii din echipajele de ambulanţă să identifice căile respiratorii ale victimei unui accident şi arată dacă organismul utilizează la parametri normali aerul insuflat în cazul ventilării mecanice. De asemenea, nivelul de dioxid de carbon în aerul expirat îi oferă anestezistului măsura reacţiei pacientului la anestezie.

Noul capnograf conceput de compania Oridion Systems inovează prin afişajul grafic al nivelului de dioxid de carbon măsurat. Acesta este afişat printr-un grafic care arată nivelul de dioxid de carbon luând în considerare ritmul şi durata fiecărei expiraţii. Medicii au acum la îndemână un dispozitiv pe ecranul căruia pot citi simplu nivelul de CO2, fiind folosit la fel ca un monitor cardiac.

Noul sistem marchează o schimbare în înţelegerea alertelor pe care le trimite organismul. Oridion nu este şi nu se consideră inventatorul acestei tehnologii, care există de ceva timp, dar menţionează că noile interpretări ale unor principii cunoscute pot duce la dezvoltarea de noi tehnologii.

Sursa: Fast Company