În premieră, o sondă spaţială a intrat pe orbita unui asteroid aflat între Marte şi Jupiter

19 07. 2011, 10:34

Obiectivul sondei este acela de a studia pentru un an asteroidul numit Vesta, urmând ca în iulie 2012 să se deplaseze spre orbita planetei Ceres, pe care se va plasa în februarie 2015. Ea va colecta date nemaiîntâlnite până acum pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle detalii despre începuturile sistemului nostru solar.

"Începem studiul celei mai vechi suprafeţe primordiale întâlnite în sistemul nostru solar. Această regiune a spaţiului a fost ignorată pentru prea mult timp", a declarat Christopher Russell, profesor la Universitatea din California şi principalul coordonator al misiunii.

Se crede că Vesta constituie una din principalele surse ale meteoriţilor ce cad pe Terra. Asteroidul este aflat la 188.000.000 de kilometri de Terra.

Nava spaţială a transmis informaţii care confirmă intrarea sa pe orbita asteroidului, dar încă nu s-a putut afla ora exactă a evenimentului. Momentul depinde de masa şi atracţia gravitaţională a lui Vesta, care până acum au fost cunoscute doar estimativ. Prin urmare, dacă Vesta este masiv, forţa lui gravitaţionă este mai puternică, ceea se înseamnă că Dawn a fost atras pe orbită într-un timp mai scurt. În cazul în care asteroidul este mai puţin masiv, forţa lui gravitaţională este şi ea mai slabă, iar Dawn trebuie să fi fost atras mai lent. Acum că nava spaţială este pe orbită, cercetătorii vor putea afla date exacte deste masa lui Vesta, şi vor aduna informaţii cronologice precise.

Dawn va începe să colecteze date în august, acestea urmând să constituie un important ajutor pentru viitoarele misiuni spaţiale.

Dawn a fost lansată în septembrie 2007 şi, după ce va intra şi pe orbita lui Ceres, va deveni singura navă care a orbitat în jurul a două corpuri cereşti, altele decât Terra, din sistemul nostru solar.

Vesta este cel mai mare asteroid vizitat vreodată de o sondă spaţială. Iată comparaţia dintre Vesta şi ceilalţi asteroizi studiaţi din apropiere de către sondele spaţiale ale NASA:

Iată cum se desfăşoară misiunea sondei spaţiale Dawn:

Sursa: Physorg şi NASA