Înlocuirea siliciului cu grafenul va revoluţiona industria computerelor! (VIDEO)

26 07. 2011, 10:52

Acesta este varianta bidimensională a grafitului şi este format dintr-un aranjament planar de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală. Până în acest moment, grafenul este cel mai bun conducător de electricitate şi căldură cunoscut de om.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au descoperit că telefoanele mobile, computerele şi gadget-urile ar putea lucra mult mai rapid dacă ar fi realizate din grafen.

În urma studiului, britanicii au relevat faptul că electronii traversează grafenul cu o viteză mult mai mare decât reuşesc să o facă în siliciu, baza cipurilor folosite în computerele din ziua de astăzi. Descoperirea cercetătorilor din Manchester sugerează faptul că o nouă generaţie de computere şi telefoane mobile, ce vor fi mult mai rapide decât cele de astăzi, va apărea dacă inginerii vor utiliza grafenul în locul siliciului.

"Electronii care trec prin grafen au o mobilitate imensă. Ei se pot mişca extrem de rapid. Este un rezultat impresionant în fizică ce poate avea implicaţii în diferite aplicaţii", a declarat profesorul Kostya Novoselov, cel care anul trecut împărţea premiul Nobel pentru fizică cu colegul său Andre Geim pentru cercetările ce au dus la descoperirea asupra acestei substanţe-minune.

Iată alte posibile aplicaţii ale grafenului:

Compania Samsung a conceput de asemenea un clip în care a prezentat produsele viitorului, ce vor deveni posibile graţie grafenului:

Sursa: The Independent