Marte, o planetă cu izvoare sărate?

06 08. 2011, 00:00

"Cea mai bună interpretare pe care o putem da acestor imagini este aceea că reprezintă curgerea unor ape sărate, în ciuda faptului că studiul nu dovedeşte aceasta", a declarat doctorul Alfred McEwen de la Universitatea din Arizona. Conform cercetătorilor, apa nu trebuie neapărat să curgă la suprafaţa solului; există indicii care i-au făcut să creadă că este vorba de un izvor subteran care, totuşi, afectează aspectul suprafeţei planetei.

Liniile au de la 0.5 până la 5 metri lăţime, însă se extind pe sute de metri, iar în unele locuri, cercetătorii spun că au descoperit mai mult de 1.000 de fluxuri individuale. "Am fost surprins când am văzut acele caracteristici şi foarte rapid am realizat că sunt diferite faţă de cele pe care le observasem înainte. Acestea erau sezoniere şi am observat că unele dintre ele au crescut cu mai bine de 200 de metri în aproximativ două luni", a declarat Lujendra Ojha, student la Universitatea din Arizona. Aceste linii sunt mai lungi şi mai închise la culoare de la finalul primăverii până la începutul toamnei.

Atunci când oamenii de ştiinţă au analizat de la distanţă, cu ajutorul unui spectrometru, compoziţia chimică a solului în zonele mai întunecate, aparatul nu a indicat prezenţa apei. Doctorul McEwen a spus că acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că apa seacă foarte repede şi în momentul analizei nu se găsea în locul respectiv. Totuşi, apa ar putea exista în subteran.

Un firicel de apă ascuns în sol rearanjează particulele de nisip, ceea ce modifică rugozitatea suprafeţei, reyultând zone de culoare mai închisă în imaginile primite. "Pentru moment este un mister, dar cred că este unul rezolvabil prin experimente şi observaţii viitoare", a completat McEwen.

Surse: Mail Online, NASA