O tulpină de Salmonella rezistentă la cele mai puternice antibiotice, descoperită în Marea Britanie, Franţa şi Danemarca

08 08. 2011, 00:00

Numărul cazurilor au crescut de la doar câteva în 2002, până la 500 în întreaga lume în anul 2008.

Cele mai multe dintre milioanele de infecţii cu Salmonella nu sunt grave, cauzând numai un disconfort digestiv uşor. Ocazional, în special în cazul vârstnicilor sau al celor cu sistemul imunitar slăbit, infecţia cu Salmonella poate pune viaţa în pericol şi necesită tratamente cu antibiotice.


Li se recomandă oamenilor să urmeze nişte reguli de bază ale siguranţei alimentare: să se spele pe mâini în mod corespunzător şi să le păstreze curate, să fiarbă bine mâncarea, să refrigereze alimentele şi să evite contaminarea prin intermediul obiectelor folosite.

Tulpina, cunoscută sub numele de S. Kentucky, a dezvoltat o rezistenţă la antibioticul Ciprofloxacin, medicament folosit pentru tratarea cazurilor severe de infecţia cu Salmonella.

Cercetătorii francezi au început monitorizarea acestei tulpini după ce au observat câteva cazuri de îmbolnăvire în rândul turiştilor întorşi din Egipt, Kenya şi Tanzania.

Datele provenite din alte ţări sugerează că S. Kentucky a apărut la păsările domestice din Egipt în anul 1990 şi s-a extins apoi la animalele de fermă din diferitele regiuni ale Africii şi Orientului Mijlociu.

Deşi primele infecţii din afara Africii au fost depistate la turiştii internaţionali, mai multe cazuri recente au fost descoperite în Europa, probabil din cauza alimentelor contaminate, susţin cercetătorii. Cazuri de îmbolnăvire au fost observate în Anglia, Ţara Galilor, Danemarca şi Franţa.

Un purtător de cuvânt al Agenţiei privind Normele Alimentare din Marea Britanie (FSA) a declarat că infecţiile umane cu Salmonella sunt rareori tratate cu antibiotice, iar prelucrarea termică a produselor alimentare, prin gătirea lor la temperaturi înalte un timp suficient, distruge orice bacterie de pe ele, indiferent dacă aceasta este rezistentă sau nu la antibiotice.

Sursa: BBC