Peştii-robot vor fi folosiţi pentru a monitoriza poluarea din lacuri şi râuri (VIDEO)

21 09. 2011, 10:48

Peştele robotizat are înotătoare caudală formată din polimeri electroactivi. Această înotătoare nu are motor, ci se activează ca răspuns la electricitate. Aceste materiale îşi pot schimba forma ca răspuns la stimularea electrică, fiind cunoscute şi ca "muşchi artificiali". Cercetătorii au legat mai multe fâşii de muşchi artificiali formând o structură plană, care funcţionează ca o înotătoare artificială flexibilă, ce poate să se îndoaie la fel ca una adevărată.

Robotul a fost creat cu ajutorul unei imprimante 3D, prin suprapunerea treptată a mai multe straturi de plastic. Astfel, produsul final a fost un obiect 3D care are unele părţi moi şi altele mai tari.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan nu sunt primii care au reuşit să conceapă peşti-robot. O companie din Anglia, BMT Group, a creat astfel de obiecte în colaborare cu Universitatea din Essex, diferenţa fiind aceea că peştii respectivi măsurau 1,5 metri şi costau în jur de 29.000 de dolari exemplarul.

Scopul proiectului celor de la Universitatea din Michigan a fost acela de a crea un peşte robot cu dimensiuni reduse, care să nu necesite mulţi bani şi care să nu facă mult zgomot. De asemenea, noul proiect vizează ca peştele să reuşească să se ghideze singur, fără intervenţia umană. Mai mult, specialiştii vor ca noul exemplar să se poată ghida spre bancuri şi să înoate în sincron cu peştii adevăraţi.

Noile prototipuri au fost testate, dar pentru moment ele doar se scufundă, neavând capacitatea de a reieşi la suprafaţă.

În scurt timp, echipa va testa peştii robotizaţi în acvcarii unde vor exista şi peşti normali. Ei vor urmări modul în care aceştia interacţionează cu peştii reali şi felul în care aceştia vor încerca să scape de cei robotizaţi. Aceştia, pentru moment, vor juca rolul prădătorilor. Aceste informaţii vor fi utilizate de specialişti pentru a-i învăţa pe roboţi să se ferească, va rândul lor, de prădători.

Iată prezentarea proiectului:

Sursa: Geek