În China a fost interzis un festival la care se consuma carne de câine

22 09. 2011, 11:20

Tradiţia din Qianxi, provincia Zhejiang, datează de acum 600 de ani. Atunci localnicii au sărbătorit o victorie militară locală, iar evenimentul a continuat să fie celebrat anual în luna octombrie.

În anii '80, târgul tradiţional a fost înlocuit de unul modern, dar obiceiul legat de consumul cărnii de câine a persistat.

Cu toate acestea, acum câţiva ani, comercianţii au început să măcelărească animalele vii pe străzi, pentru a le dovedi cumpărătorilor că marfa lor este proaspătă.

Imaginile surprinse de la eveniment, care circulă online prin intermediul blogurilor, au avut un impact atât de mare, încât guvernul a luat decizia de a interzice festivalul.

În China, relaţiile dintre oameni şi câini îmbracă uneori aspecte neobişnuite ţinând de contextul politic. De pildă, după 1949, deţinerea unui câine de companie a fost mult timp interzisă, pe motiv că era un obicei burghez decadent. Cu toate acestea, în ultimii ani, odată cu dezvoltarea clasei de mijloc, deţinerea câinilor de companie a devenit iarăşi un obicei des întâlnit.

La fel şi activismul online, care câştigă teren în China, uneori având efecte puternice - după cum arată recenta întâmplare privind interzicerea festivalului din Qianxi.

Însă, deşi guvernul a încurajat oamenii să folosească internetul pentru a demasca abuzul de putere şi corupţia, totuşi moderează drastic comentariile, iar uneori îi arestează pe cei care critică sistemul.

Sursa: Reuters