Marijuana induce comportamente ce amintesc de schizofrenie

27 10. 2011, 12:16

Oamenii de ştiinţă au măsurat activitatea electrică din celulele nervoase ale unor şobolani de laborator, cărora li s-a administrat o substanţă cu efecte asemănătoare celor ale tetrahidrocanabinolului (THC), substanţa activă din marijuana.

Drogul a avut efecte minore în fiecare regiune a creierului, luată individual, însă a afectat sincronizarea dintre anumite regiuni cerebrale. Mai exact, au distorsionat fluctuaţiile normale ale activităţii electrice – undele cerebrale – în hipocampus şi cortexul prefrontal.

O lipsă de sincronizare între hipocampus şi cortexul prefrontal – regiuni asociate cu memeoria şi luarea deciziilor – se observă şi în cazul pacienţilor care suferă de schizofrenie.

Ca urmare a efectelor drogului, şobolanii nu au fost capabili să ia decizii corecte atunci când se plimbau printr-un labirint.

Abuzul de marijuana este un lucru comun printre suferinzii de schizofrenie. De fapt, într-un alt studiu, cercetătorii au arătat că THC-ul a reuşit să inducă simptome de schizofrenie chiar şi pacienţilor complet sănătoşi.

Sursa: Live Science