Somnul atenuează amintirile neplăcute

25 11. 2011, 11:27

Cei mai mulţi oameni au de-a face cu evenimente traumatizante într-un moment din viaţa lor. Pentru unii, acestea au un impact mai mare şi pot duce la stres posttraumatic, făcându-i vulnerabili emoţional pentru o perioadă lungă de timp.

Specialiştii spun că există dovezi semnificative care arată că aproximativ 20% din timpul în care dormim, atunci când ne aflăm în faza de mişcare rapidă a ochilor (MRO), faza în care visăm, în creier au loc procese cu rol în prelucrarea de amintiri recente.
De aceea, ei cred că o mai bună înţelegere a acestui fenomen i-ar putea ajuta pe pacienţii care suferă de tulburări de stres posttraumatic.

Pentru a analiza situaţia, cercetătorii de la Universitatea California au elaborat un studiu care s-a bazat pe un eşantion de 35 de voluntari, pe care i-au împărţit în două grupuri.
După ce li s-a arătat o serie de 150 de imagini alese special pentru a le provoca reacţii emoţionale, doar membrii unui singur grup au avut voie să doarmă.

Ulterior, participanţilor le-au fost arătate iar aceleaşi imagini, doar că de data aceasta un scanner RMN le monitoriza fluxul sanguin din creier.

Cei care au dormit au înregistrat o activitate scăzută la nivelul amigdalei cerebrale, parte a creierului asociată cu emoţiile, şi o activitate crescută a cortexului prefrontal, regiune responsabilă cu gândirea raţională.

În schimb, cei care nu au dormit au înregistrat un nivel emoţional mult mai ridicat atunci când le-au fost arătate imaginile pentru a doua oară.

Specialiştii cred că schimbările chimice care se produc în creier în timpul fazei de somn MRO (mişcare rapidă a ochilor) ar putea ajuta la înţelegerea modului în care corpul face aceste schimbări.

În timpul fazei de somn MRO (când survin şi visele), se produce o scădere accentuată a nivelului noradrenalinei, o substanţă chimică din creier asociată cu stresul. Prin procesarea experienţelor emoţionale anterioare în acest mediu cu un nivel scăzut de norodrenalină, ne trezim a doua zi şi ne dăm seama că emoţiile au devenit mai slabe.

Sursa: BBC