Nivelul ridicat de dioxid de carbon derutează peştii

17 01. 2012, 13:03

Nivelul concentraţiei de dioxid de carbon la care se preconizează că se va ajunge până la sfârşitul secolului va afecta capacităţile peştilor de a auzi, mirosi, înota şi scăpa de prădători.

În Australia, Consiliul de Cercetare de la Centrul de Excelenţă pentru Studiul Recifelor a testat performanţele puilor de peşti de recif în ape cu o concentraţie mare de CO2 şi au descoperit că aceştia suferă de disfuncţionalităţi la nivelul sistemului nervos central. Concentraţia ridicată de CO2 cauzează schimbări comportamentale şi modificări ale capacităţilor senzoriale.

Cercetătorii au studiat modul în care puii de peşte-clovn şi peşte-domnişoară (din familia Pomacentridae) s-au descurcat să supravieţuiască alături de prădători, în ape cu nivel crescut de CO2.

Ei au descoperit că, deşi prădătorii erau şi ei afectaţi, puii celor două specii de peşti au avut mult mai mult de suferit, fiind incapabili să localizeze reciful pentru a se ascunde sau să simtă mirosul prădătorului.

De asemenea, s-a observat că şi auzul peştilor este afectat de concentraţia mare de CO2. Mai mult, peştii tind să îşi piardă şi capacitatea de a vira la stânga sau la dreapta.

Anual, aproximativ 2,3 milioane de tone de CO2, provenit din activităţi umane, se dizolvă în oceanele lumii, provocând schimbări chimice care afectează vietăţile marine.

Sursa: physorg