Te-a întrebat vreodată doctorul cât de mult mergi pe jos?

07 07. 2012, 00:00

Oamenii de ştiinţă din Canada, SUA şi Australia care au realizat cercetarea consideră că lipsa de activitate fizică se află la originea multor cancere şi boli de inimă fatale.

De asemenea, o activitate fizică constantă previne apariţia fracturilor de şold la oamenii vârstnici şi, conform unor studii recente, poate chiar preveni instalarea demenţei.

De aceea, medicii de familie ar trebui să se informeze cu privire la nivelul activităţii fizice depuse de pacienţii lor, începând cu cea mai simplă: mersul pe jos. Dacă pacienţii declară că merg mai puţin de 30 de minute pe zi, medicii ar trebui să le recomande să facă mai multă mişcare.

După opinia profesorului Karim Khan de la Universitatea British Columbia, Canada, „nivelul activităţii fizice este cel mai important factor pentru sănătatea noastră; e mult mai important decât tensiunea arterială sau frecvenţa respiraţiilor […]. Activitatea fizică afectează fiecare sistem al corpului. Când nu o practicăm la un nivel suficient, acest lucru poate duce la apariţia unei game întregi de boli, inclusiv cancere şi diabet.”

În SUA, a afirmat specialistul, mor mai mulţi oameni din cauza lipsei de exerciţiu fizic decât din cauza fumatului, a obezităţii şi a diabetului.

Forma fizică proastă este asociată cu mortalitatea în mai mare măsură decât obezitatea şi hipertensiunea, deşi atât presa, cât şi medicii pun accent mai mare pe aceşti din urmă factori.

Experţii recomandă să facem mişcare minimum două ore şi jumătate săptămânal, sau 30 de minute zilnic, timp de 5 zile pe săptămână.

Sursa: Mail Online