Cercetătorii au descoperit un prim indiciu în cazul bolii misterioase din Cambodgia

09 07. 2012, 12:38

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat vineri descoperirea unei afecţiuni neidentificate care ucide copiii infectaţi în doar 24 de ore. Boala, ce provoacă probleme respiratorii şi neurologice care progresează într-un ritm alert, a fost înregistrată doar în cazul copiilor cu vârste mai mici de 7 ani.

Acum, doctorii au identificat cel puţin una dintre afecţiunile care stau la baza deceselor copiiilor din Cambodgia. Institutul Pasteur a testat 24 dintre pacienţii afectaţi de misterioasa boală, descoperind că 15 dintre aceştia erau afectaţi de EV71 (Enterovirus Type 71), o tulpină a febrei aftoase care provoacă afecţiuni neurologice grave în rândul copiilor. Sistemul imunitar al adulţilor este mai dezvoltat, ceea ce le permite acestora să poată contracara acest virus, însă sistemele imunitare ale copiilor sunt vulnerabile în faţa EV71.

Identificarea EV71 nu lămureşte pe deplin misterul afecţiunii care a ucis zeci de copii în Cambodgia, nefiind încă identificată cauza care provoacă apariţia problemelor respiratorii identificate la victime.

„Acum trebuie să aflăm ce provoacă complicaţiile pulmonare letale şi să identificăm dacă nu cumva este vorba şi despre un factor toxic”, a comentat Dr. Beat Richner, care lucrează la spitalul Kantha Bopha, unde au fost tratate majoritatea victimelor. „Toţi copiii care au murit din cauza acestei afecţiuni au suferit de encefalită, iar în ultimele ore ale vieţii au dezvoltat o pneumonie severă, care le-a distrus alveolele din plămâni, aceasta fiind cauza deceselor”, a explicat Richner.

„Sperăm să concluzionăm această investigaţie în următoarele zile”, a declarat ministrul sănătăţii din Cambodgia, Mam BunHeng.

Surse: AFP, Bloomberg, Atlantic Wire