Neanderthalienii apreciau medicina naturistă

21 07. 2012, 00:00

Până recent, se credea despre oamenii de Neanderthal (dispăruţi în urmă cu 24.000-30.000 ani) că aveau o dietă predominant carnivoră. Cu toate acestea, descoperirile recente prezintă o altă realitate a obiceiurlor alimentare ale acestor rude ale omului modern. Cercetătorii din Spania, Marea Britanie şi Australia au combinat piroliza cromatrografic-gazoasă a spectrografiei de masă cu analiza morfologică a microfosilelor pentru a identifica astfel materialul rămas în dinţii a cinci indivizi neanderthalieni ale căror fosile au fost descoperite în şantierul arheologic de la El Sidron, din nordul Spaniei.

Rezultatele studiilor prezintă prima evidenţă moleculară a plantelor medicinale folosite de oamenii de Neanderthal. Pe baza analizei izotopilor s-au identificat urme de nuci, ierburi şi chiar legume sălbatice consumate de aceşti hominizi.

„Varietatea de plante identificate sugerează că neanderthalienii care trăiau în zona El Sindron de astăzi, aveau o cunoaştere detaliată a teritoriului unde trăiau, incluzând aici capacitatea de a selecta şi folosi anumite specii de plante pentru calităţile lor nutritive şi medicinale. Cu toate că se hrăneau şi cu carne, cercetările noastre au demonstrat că aceşti hominizi aveau o dietă mult mai complexă decât se estimase până în prezent”, declară Karen Hardy, conducătorul studiului şi profesor cercetător în cadrul Universităţii Autonome din Barcelona.

Cercetătorii au mai descoperit că hrana vegetală era în prealabil gătită, pe baza descoperirii moleculelor de fum din lemn apărute sub forma unor markeri chimici de tipul metilesterilor, fenolilor şi hidrocarburilor polinuclear-aromatice descoperiţi în dentina şi smalţul dentar al fosilelor.

Sursa: Phys.org