Pacienţii paralizaţi vor putea comunica „scriind cu ochii” (VIDEO)

29 07. 2012, 00:00

Primii beneficiari ar fi cei care suferă de aşa-numitul locked-in syndrome (deconectare cerebromedulospinală), o afecţiune ce apare de obicei în urma unui accident vascular cerebral sau a unui traumatism cerebral şi este caracterizată, cel mai adesea, prin paralizia aproape tuturor muşchilor voluntari din corp, cu excepţia muşchilor motori ai globului ocular.

Totuşi, mişcarea controlată şi lină a ochilor necesită antrenament şi crearea unor condiţii speciale: ochii trebuie să urmărească un obiect în mişcare.

Neurologul Jean Lorenceau de la Universitatea Pierre-et-Marie-Curie din Paris a imaginat un dispozitiv care „păcăleşte” ochiul cu o iluzie optică, făcându-l să urmărească o „ţintă” virtuală. Respectiva iluzie optică este numită efect phi invers.

Dr. Lorenceau a folosit un ecran acoperit de „buline” care îşi schimbau culoarea, fiind când toate albe, când toate negre. Iluzia phi inversă funcţiona astfel: atunci când o persoană îşi mişca ochii în orice direcţie în vreme ce privea ecranul, acest lucru făcea ca o bulină de pe ecran să pară că se mişcă în aceeaşi direcţie.

O cameră video specială urmărea direcţia privirii şi controla astfel mişcarea unui cursor pe ecran.

După un antrenament de numai 30 de minute pe zi, timp de trei zile, o persoană poate deja să îşi plimbe privirea astfel încât cursorul sincronizat să traseze litere, numere ori chiar cuvinte întregi şi desene.

Sistemele folosite anterior pentru „a scrie cu ochii” implicau fixarea privirii asupra unor anumite litere dintr-un şir. Sistemul dr-lui. Lorenceau nu e neapărat mai eficient când e vorba despre simpla redactare a unui text, dar este flexibil şi, în opinia unor specialişti, permite şi un anume grad de exprimare artistică.

http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1

Sursa: New Scientist