Sarai Batu: capitala Hoardei de Aur a fost reconstruită – GALERIE FOTO

10 07. 2016, 13:00

Stravechiul oraş Sarai Batu era localizat pe malul râului Volga, la 120km de nordul oraşului modern Astrahan, din Rusia. Oraşul era capitala Hoardei de Aur, din vestul imperiului mongol, care a înflorit  între secolele XIII şi XIV. Hoarda de Aur era dispusă pe teritoriul est european de la Urali până la fluviul Dunărea, extinzându-se în est spre Siberia. În sud, oraşul se întindea de la Marea Neagră până la Munţii Caucaz.

Galerie foto

vezi galeria
12 foto

Sarai Batu (,,Palatul lui Batu”) a fost construit în jurul anului 1240 de câtre conducătorul mongol Batu Han, nepotul lui Ginghis Han. În momentul apariţiei era un aşezământ mare, cu o populaţie de 75,000 de persoane, fiind unul dintre cele mai mari oraşe din Epoca Medievală.

În secolul XIII, un călător arab l-a descris ,,ca fiind cel mai frumos oraş, unul care a atins întinderi impresionante, plin de oameni şi pieţe”. Turistul a afirmat că în oraş se aflau 13 moschei şi 13 catedrale, precum şi numeroase bazaruri şi băi publice. Populaţia din oraş era multiculturală. În afară de conducătorii mongoli, turistul a observat  ruşi, caucazieni şi mulţi comercianţi din zone îndepărtate, precum Irak, Egipt, Siria şi Grecia.

În secolul XIV, oraşul a fost abandonat fără niciun motiv, iar capitala a fost mutată la 180 km la nord-vest de Sarai Batu. Noul oraş s-a numit Sarai Berke sau ,,Noul Sarai”

Un oraş atât de mare ca Sarai  a atras mulţi inamici. Atât vechea capitală, cât şi cea nouă, au fost prădate  între secolele XIV şi XVI. În cele din urmă, oraşul a fost distrus de Ivan IV al Rusiei în 1556.

Acest oraş, cândva foarte frumos, a reînviat odată cu  filmarea peliculei ,,Hoarda” din 2011  Pentru a filma drama istorică, producătorul a construit o replică elaborată a oraşului, în apropierea sitului istoric. După terminarea filmărilor, replica nu a fost distrusă, ci transformată într-o atracţie turistică. Deşi unele clădiri par construite din ceară, ele sunt construite din lemn şi ciment.

Astăzi, locaţia a devenit un fel de muzeu în aer liber.

Sursa:Amusing Planet

Vă recomandăm să citiţi şi urătoarele articole:

Statul Islamic a distrus unul dintre cele mai importante vestigii din oraşul antic Palmira – VIDEO
 
Căutătorii de comori din Egipt au descoperit întâmplător ruinele unui templu antic (FOTO)
 
Arheologii pătrund într-o „cameră a secretelor” veche de 2000 de ani (VIDEO)
 
Arheologii recupereaza comoara scufundata a Cleopatrei