Cele mai rare fotografii din istorie: Întâmplările din lagărele naziste şi Statuia Libertăţii în momentul construirii

02 08. 2016, 19:30

Iată o serie de fotografii ce înfăţişează lumea „spectrală”, prinsă pe hârtie fotografică, emoţionată, dureroasă, revoltată, hazlie, înfricoşătoare. Bogaţi şi săraci, mafioţi şi evlavioşi, copii, bătrâni, soldaţi sau femei diafane. Toţi au fost pe pâmănt, toţi au fost imprimaţi pe azotat de argint în fotografii. Poveştile din spatele instantaneelor sunt fie frumoase, fie de un realism brutal ce înfăţişează Răul care planează asupra lumii. Istoria paradoxală şi inefabilă a omului, tragică şi sublimă:

Fotografia lui Don Sturkey datează din 1957. Se numeşte „Dorothy contează: Prima femeie de culoare înscrisă la o şcoală de albi în Statele Unite”. Dorothy priveşte în gol, în timp ce băieţii albi râd în spatele ei, la Charlotte’s Harry Harding High School.

Un băieţel austriac se bucură când primeşte o pereche de pantofi noi, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Fotografia îi aparţine lui Gerald Waller.

Nikola Tesla e fotografiat în laboratorul său, lângă Bobina Tesla.

 

În 1888, în Olanda, statuile funerare, două mâini împreunate, de pe mormintele a doi soţi, unul catolic, celălalt protestant, se îngemănează deasupra zidurilor cimitirului.

O fotografie din 1945 arată prizonierii evrei eliberaţi din Trenul Morţii, ce urma să-i ducă în lagărul de concentrare.

 
Citeşte continuarea pe: Mediafax
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: