Cum au inundat romanii Colosseumul pentru a reproduce bătăliile navale. O făceau doar pentru a se distra

02 10. 2016, 09:05

Aceştia au utilizat cuvântul naumachiae (bătălie navală), ce reflecta punerea în scenă a bătăliilor navale pentru divertismentul publicului. Prima bătălie navală a fost realizată de Iulius Caesar, în Roma anului 46 î.Hr, cu ocazia celui de-al patrulea său triumf.  După ce a săpat un bazin lângă Tibru capabil să susţină bireme, tireme şi quinquereme (nave de luptă antice)  a realizat şi echipaje din 2000 de combatanţi şi 4000 de vâslaşi, toţi fiind prizonieri capturaţi în timpul războiului.

În anul 2 î.Hr. cu ocazia inaugurării Templului lui Marte Învingătorul, Augustus a realizat o naumachiae, bazându-se pe modelul creat de Caesar. După cum este citat pe Res Gestae, împăratul a creat pe malul stâng al Tibrului un bazin unde 3000 de oameni fără văslaşi s-au luptat în 30 de nave şi câteva bărci mai mici.

Pentru a inaugura Colosseumul, în anul 80 d.Hr., Titus a organizat două naumachiae, una în bazinul augustian şi a doua în noul amfiteatru. Conform istoricului Suetonius, împăratul Domiţian a organizat o luptă navală în interiorul Colosseumului în 85 d.Hr, iar a doua a fost realizată în 89 d.Hr.

Probabil în timpul dintre cele două bătălii navale, acesta a reuşit să construiască camerele de sub Colosseum, care sunt vizibile şi astăzi. Arena Colosseumului măsura 79,35 pe 47,20 de metri. Aşadar, naumachiae din interiorul arenei probabil nu au fost atât de mari precum cele precedente.

Evementul a creat conflicte între istorici deoarece apa nu era chiar atât de greu de găsit. Încă este neclar cum arena era rezistentă la apă. În cadrul unei dintre ipoteze este sugerat faptul că locaţia descrisă de scriitori ar fi fost greşită, la fel şi faptul că arena ar fi avut un canal navigabil pe axul central. 

Utilizarea unei cantităţi de apă necesară pentru plutirea navelor ridică probleme tehnice. Amfiteatrele nu erau în mod exclusiv utilizate pentru naumachiae, acestea erau umplute cu apă şi apoi secate rapid pentru ca gladiatorii să se lupte. Schimbarea rapidă de la luptele pe apă la cele pe uscat ar fi fost una dintre atracţiile principale.

Sursa: Vintage News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum arăta cu adevărat Roma antică? Puteţi vedea singuri într-o uimitoare reconstrucţie 3D, care te ”plimbă” pe străzile oraşului antic – FOTO+VIDEO
 
Viaţa în Roma antică nu a fost nicidecum atât de splendidă. ”Demonii” din celebrele băi romane
 
Cine erau imigranţii misterioşi ai Romei? O descoperire care dovedeşte ce s-a întâmplat acum 2.000 de ani
 
Top 10 – Mituri false despre romani si Roma antica