Descoperiri impresionante privind ritualurile de înmormântare ale vikingilor

18 02. 2017, 18:00

Descoperit în 2011, sit-ul din Swordle Bay, Scoţia, a reprezentat primul mormânt al vikingilor nealterat. După şase ani de muncă, descoperirile au fost publicate în Journal of Antiquity. 

Înmormântările vikinge în bărci erau extrem de rare, notează History

Practica era realizată doar pentru anumiţi indivizi, în cadrul ritualului era utilizată o barcă pe post de sicriu în care era aşezat cadavrul împreună cu alte bunuri. Descoperit sub o movilă de pământ în apropierea ţărmului, sit-ul măsoară aproximativ 5 pe 1,5 metri. 

După excavări, cercetătorii au reuşit să recreeze paşii înmormântării.  În primă fază, a fost săpată o groapă de dimensiunea bărcii, nava a fost aşezată în pământ, iar corpul a fost aşezat în ea împreună cu alte bunuri. Apoi mai multe pietre au fost aşezate în interior şi în jurul bărcii. 

Credit:  Antiquity Publications Ltd, 2017

Barca împreună cu rămăşiţele umane s-au descompus, dar artefactele din mormânt au rămas intacte, oferind cercetătorilor informaţii despre originile decedatului şi cultura vikingilor. Printre bunurile descoperite se numără un ac cu trei ornamente, un corn din aluminiu de origine Scandinavă, o sabie, un ax şi doi dinţi. 

Analizele cu izotopi a dinţilor au dezvăluit informaţii cu privire la locul în care a trăit persoana şi mâncarea pe care o consuma.

Armele au indicat faptul că individul avea statutul de luptător, iar celelalte artefacte îi indicau statutul social, însă sexul său nu a putut fi confirmat. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Bogăţia uriaşă pe care vikingii o deţineau pe o mică insulă din Marea Baltică. Întreaga Suedie era mult mai săracă
 
Incursiunile vikingilor în est: lupta pentru bogăţiile Constantinopolului
 
De ce puternicii vikingi nu au putut cuceri micuţa Irlanda
 
Asediul Parisului de către vikingi. ”Fără aceste asedii, probabil că alt oraş ar fi devenit capitală”