A fost cu adevărat Iuri Gagarin primul om care a ajuns în spaţiu?

21 10. 2017, 16:00
Iată câteva cazuri prezentate de go4it:
 
– În decembrie 1959 un oficial comunist de rang înalt din Cehia a oferit informaţii despre mai multe victime ale programului spaţial sovietic. El a vorbit despre Alecsei Ledovschi care a murit după ce a fost lansat într-o rachetă R-5A modificată. Alţi trei cosmonauţi – Andrei Mitcov, Sergei Shiborin şi Maria Gromova – ar fi murit în circumstanţe similare. În acelaşi an, inginerul Hermann Oberth a declarat că un pilot rus a murit într-un zbor suborbital, la începutul anului 1958. 
 

– În 1959, revista Ogoniok a publicat imagini cu trei săritori cu paraşuta de la mare altitudine: colonelul Piotr Dolgov, Ivan Kachur şi Alexei Grachov. Documentele oficiale arată că Dolgov a murit pe 1 noiembrie 1962 în timpul unei sărituri cu paraşuta de la mare altitudine (28.640 metri). El şi-a spart casca după ce s-a lovit de gondola balonului. Kachur a murit la scurt timp după aceea. Nu s eştie exact ce s-a întâmplat cu Grachov.

– În 1960, autorul de science-fiction Robert A. Heinlein a scris un articol în care a susţinut că pe 15 mai 1960, pe când călătorea la Vilnius, a primit informaţia, de la cadeţi sovietici, că un om a fost lansat pe orbita Terrei în acea zi. Oficialii au negat acest lucru. Heinlein spunea că, dintr-o eroare, vehiculul spaţial a fost pus pe o orbită mai înaltă decât s-a dorit, iar recuperarea cosmonautului a fost imposibilă. 

Citeşte continuarea pe go4it.