O piesă din mozaic ce i-a aparţinut sângerosului împărat Caligula a fost descoperită în apartamentul unei femei

30 10. 2017, 00:05

Fioratti a obţinut piesa în urmă cu 45 de ani, de la o familie de artistocraţi. Conform Atlas Obscura, mozaicul a fost descoperit în secolul IX în lacul Nemi din apropierea casei familiei. Fioratii a cheltuit mii de dolari pentru a obţine piesa, care a fost transportată în New York şi pe care apoi a transformat-o într-o masă de cafea.

În ultimele luni însă, Unitatea de Recuperare a Artei italiene cu sediul în New York a lucrat pentru descoperirea şi repatrierea obiectelor de artă italiene furate, iar mozaicul a intrat în atenţia lor. Conform unităţii, piesa face parte dintr-o navă ceremonială a împăratului Caligula. 

Al treilea împărat roman, Caligula, este cunoscut pentru festinurile şi crimele pe care le-a realizat în timpul celor patru ani de domnie (37-41  d.Hr.). Fiu al unui mare lider militar, şi-a petrecut copilăria cu tatăl său pe malul Rinului. Acesta purta mereu o uniformă militară croită special pentru el. Datorită pantofilor mici pe care îi purta, apropiaţii au început să-l numească ,,Caligula” ceea ce înseamnă ,,cizmă mică.” În timpul guvernării sale, Caligula a devenit cunoscut pentru crimele sale, tendinţele hedoniste, egoul său puternic şi planurile sale nebuneşti. 
 
Deciziile pe care împărtatul le-a făcut în timpul domniei au dus în cele din urmă la asasinarea lui. Unii istorici sugerează că barca sa a fost scufundată intenţionat după asasinarea lui Caligula pentru ascunderea dovezilor privind ororile din timpul domniei sale.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 
Experţii au început căutările navei pe care Caligula organiza, acum 2.000 de ani, petreceri şi orgii sexuale
 
Şi-a numit Caligula calul în funcţia de consul?
 
Ilustrii nebuni de pe tronul Romei
 
Zece evenimente istorice adevărate, dar greu de crezut