Muzeul Naţional de Istorie a României prezintă artefacte preistorice în cadrul unei expoziţii internaţionale ce se deschide la Udine, Italia

11 11. 2017, 15:00
Alături de muzee prestigioase din Albania, Croaţia, Italia, Serbia, Slovenia, Macedonia, Polonia, Muzeul Naţional de Istorie a României prezintă statuete antropomorfe preistorice (neo-eneolitice), din lut, aparţinând culturilor Gumelniţa şi Cucuteni, precum şi suporturi antropomorfe de vas, datând din mileniile V – IV î. Hr.

Expoziţia scoate în evidenţă prin tematica şi elementele designului conceptual, nuclee ale reprezentărilor preistorice, care indică felul în care procesul de cunoaştere, de redare a simbolurilor, stilurile şi limbajul îşi găsesc originea în vremurile preistorice – o privire universală de ansamblu asupra evoluţiei simbolisticii şi spiritualităţii omenirii. 

Expoziţia face parte dintr-un proiect internaţional de amploare „COME-IN!”, iniţiat în 2016, care se va finaliza în 2019, ce reuneşte muzee, instituţii culturale şi din mediul academic, asociaţii care sprijină persoanele cu dizabilităţi, institute din domeniul artei şi istoriei, având ca scop principal facilitarea accesului publicului la colecţiile muzeale de patrimoniu.