Regele care ura atât de mult cafeaua încât a încercat să ucidă o persoană cu aceasta

06 01. 2018, 00:00

Cafeaua a apărut în Suedia în secolul XVII, locuitorii zonei fiind încântaţi de băutura energizantă. Însă monarhul acestora nu era de aceeaşi părere, notează History. În opinia regelui, cafeaua făcea oamenii să se comporte agresiv.

Din 1756, în timpul domniei lui Adolf Frederick, ţara a început să perceapă o taxă uriaşă pe importul de cafea. Cei care insistau să consume cafea fără să plătească taxe erau aspru pedepsiţi. Mai târziu, în acelaşi an, cafeaua a fost interzisă. Conform oficialilor regali,  consumul de cafea era o practică împotriva tradiţiei suedeze. 

Membrii elitelor plăteau sume uriaşe pentru preţioasele boabe. Apoi Gustav al-III-lea a preluat puterea. Acesta era fiul primului rege care a interzis cafeaua şi i-a convins pe locuitori că băutura afectează negativ sănătatea. Pentru a demonstra acest lucru, Gustav a obligat doi prizonieri să participe la un  experiment ştiinţific. În unele versiuni ale poveştii este susţinut faptul că cei doi ar fi fost gemeni şi au fost ”pedepsiţi” să consume cafea şi ceai. Unul dintre fraţi a fost obligat să consume trei căni de cafea zilnic, iar celălat aceeaşi cantitate, dar de ceai. 

Gustav a aşteptat rezultatele experimentului său, însă deşi se aştepta ca bărbatul ce consuma cafea să moară la scurt timp, acesta s-a înşelat. Bărbatul a trăit de fapt mult mai mult decât Gustav. În 1792, Gustav a primit o scrisoare anonimă pentru a participa la un bal mascat. Mai târziu, în acea seară, regele a fost înconjurat de bărbaţi şi împuşcat în spate. Iniţial Gustav a trăit, dar rănile s-au infectat şi a murit câteva săptămâni mai târziu. 

Bărbaţii care i-au luat viaţa regelui făceau parte dintre nobili şi considerau că acesta abuzează de privilegiile sale. Cei doi prizonieri au trăit mult mai mult decât Gustav, dar şi decât medicul pe care regele l-a însărcinat să asiste experimentul. 

În prezent, Suedia se situează pe locul şase într-un top al consumul de cafea la nivel global. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cafeaua, chiar şi cea decafeinizată, este benefică pentru ficat
 
Kopi Luwak nu mai este cea mai scumpă cafea din lume. Noul sortiment este făcut din boabe parţial digerate de elefanţi
 
11 mituri alimentare în care nu ar trebui să mai crezi
 
Picturi realizate cu solvenţi, alcool, sodă, cafea, expuse la Castelul Cantacuzino