”Moartea Neagră” nu a fost răspândită în Europa de rozătoare. Specialiştii au descoperit principalii vinovaţi

20 01. 2018, 09:00

Cercetătorii din cadrul Universităţii din Oslo au creat un model matematic privind numărul de persoane decedate dacă rozătoarele ar fi transmis boala. Însă, conform Mail Online, numărul morţilor din nouă oraşe euronene a fost mult mai mic decât cel înregistrat. 

Dacă puricii proveniţi de la şoareci ar fi împrăştiat ciuma bubonică, un număr mult mai mic de persoane ar fi murit în prima fază, însă numărul ar fi crescut după ce paraziţii ar fi migrat de la şobolani la oameni. Specialiştii susţin că, din cauza lipsei igienei, oamenii aveau deja purici şi păduchi anterior izbucnirii pandemiei.  

Biologul Boris Schmid, din cadrul Universităţii din Oslo, a declarat că, ”în şapte din cele nouă oraşe medievale, modelul a prezentat omul ca fiind principalul vinovat al răspândirii bolii. Chiar dacă exista un şobolan pe cap de locuitor, numărul total nu este suficient pentru a explica rata deceselor.”

Când ”Moartea Neagră” a apărut în Londra, a ucis o cincime dintre locuitorii din Londra, victimele erau închise în locuinţele lor pe uşa cărora era desenată o cruce roşie şi expresia ”Doamne, ai milă de noi”.

Pandemia s-a extins în Europa între secolele XIV şi XIX, însă nici în acest caz nu au fost şobolanii vinovaţi deoarece nu erau atât de comuni. Modelul matematic realizat de experţi sugerează că păduchii şi puricii au fost cei ce au provocat rata de mortalitate înregistrată în rapoartele guvernamentale. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Ne ameninţă din nou „Moartea Neagră”? Cercetătorii avertizează că o nouă pandemie de ciumă este oricând posibilă
 
Armaghedonul viral: peste câţiva ani, ne-am putea confrunta cu o pandemie devastatoare
 
O noua pandemie va putea duce la peste 50 milioane victime
 
Care este secretul Morţii Negre, pandemia care a secerat milioane de vieţi?