Trei tineri au descoperit o ”comoară arheologică” importantă în Maramureş

05 07. 2018, 00:00

La scurt timp după descoperirea „comorii”, tinerii au predat obiectele primăriei ce le-a transmis mai departe către Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Cultural. 

Monedele ce au ajuns în final la Muzeul de Istorie şi Arheologie au în jur de 3-4 grame şi o vechime de peste 1800 de ani. 

„Aceste monede cu Împăratul Hadrian sunt cele mai timpurii. Ştim că este Hadrian pentru că scrie toată titulatura imperială: Hadrianus Augustus. Este un tezaur excepţional pentru că provine dintr-o zonă în care nu se cunosc descoperiri din această epocă. Practic, umple un gol în istoria Maramureşului”, a declarat arheologul Marius Ardeleanu pentru Direct MM.

El a mai adăugat că, în acele vremuri, cu aceşti bani puteai să-ţi cumperi 40 de kilograme de peşte, 10 litri de vin sau trei perechi de încălţăminte. După realizarea tehnicilor de conservare, artefactele vor fi prezentate publicului în cadrul Muzeului de Istorie şi  Arheologie. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Anul în care sovieticii ne restituie ”Cloşca cu puii de aur”. Două dintre piese s-au pierdut în Rusia – 100 de ani in 100 de momente
 
Medalia şi diploma Nobelului pentru Medicină primit de George Emil Palade intră în tezaurul MNIR
 
Podoabe din tezaurul medieval de la Ţifeşti, la Muzeul Naţional de Istorie a României
 
Un căutător de comori a descoperit un tezaur roman uimitor