Neobişnuitul mormânt al ”Omului Pasăre” din Siberia

09 06. 2019, 19:00

Rămăşiţele celui supranunit „Omul pasăre” de către arheologi au fost descoperite în situl arheologic Ust-Tartas din regiunea Novosibirsk, notează Fox News.

Analizaele arheologilor sugerează că Omul Pasăre ar fi putut trăi în urmă cu 5.000 de ani şi a atras atenţia acestora prin modul neobişnuit în care a fost înhumat. În momentul excavării, experţii au identificat un număr de 30-50 de cranii de pasăre sub craniul acestuia. 

Istoricii sunt de părere că acest aranjament e posibil să fie o parte a unei armuri sau să fie un obiect ritualic. Din analiza iniţială a craniilor de pasăre s-a aflat că acestea ar putea proveni de la păsări de uscat, precum stârcii sau cocorii. Stabilirea exactă a speciilor de la care provin craniile este în curs de a fi finalizată.

Rămâne de descoperit şi modul în care craniile păsărilor au fost prinse între ele şi cum a fost posibilă prinderea acestora de o bucată de material textil fără a fi nevoie de găuri.

Cercetătorii care şi-au desfăşurat activitatea în situl arheologic Ust-Tartas au mai descoperit rămăşiţele a doi copii, de 5 şi 10 ani, precum şi scheletul unui alt adult. Din analiza modului în care au fost înhumaţi şi a obiectelor din jurul acestora, istoricii au ajuns la concluzia că cei doi jucau roluri importante în comunitatea lor.

Citeşte şi:

A fost descoperit un cyborg din Epoca Bronzului? Arheologii au descoperit o mână din bronz ce ar fi fost utilizată ca proteză

Mistere din Epoca Bronzului rezolvat de un arbore de maslin

,,Mormântul regelui” din Suedia conţine una dintre cele mai mari pietre funerare din Epoca Bronzului

Un nou studiu scoate la iveală un aspect surprinzător: femeile au fost cheia migraţiei umane, esenţială pentru trecerea de la Epoca de Piatră la Epoca de Bronz