A fost descoperit mormântul celui de al doilea rege maghiar

14 07. 2019, 09:06

O echipă de arheologi de la Muzeul Janus Pannonius au încercat să descopere locaţia primei catedrale care a fost construită în secolul XI. Ei au descoperit însă o criptă în care au identificat un mormânt despre care ei cred că ar fi aparţinut celui de al doilea rege al Ungariei, Petru I Orseolo, notează The History Blog.

Arheologii au percizat că au descoperit doar un mormânt gol, dar pornind de la locul în care a fost descoperită cripta, aproape de fundaţia catedralei, asta oferă un indiciu important despre persoana care a fost înhumată iniţial acolo. Mai exact, înhumarea în criptă fiind rezervată unor persoane importante, precum ctitorii. 

Pornind de la această observaţie, arheologii au stabilit posibila identitate a celui care ar fi fost înmomântat acolo: ar putea fi regele Petru Orseolo sau Maurus cel Binecuvântat, cel de al doilea episcop din Pécs. Dat fiind că Maurus a murit în 1075, după construirea actualei catedrale, arheologii au concluzionat că trebuie să fie mormântul lui Petru I.

Sub catedrala din Pécs, arheologii au descoperit doar mormântul, rămăşiţele regelui fiind mutate în altă parte în urmă cu câteva secole. 

Petru Orseolo, cunoscut şi ca Petru Veneţianul sau Petru I, a fost cel de al doilea rege al regatului maghiar, membru al unei importante familii din Veneţia şi nepot îndepărtat al primului rege maghiar, Ştefan I. După moartea prinţului-moştenitor, Imre, Petru devine un pretendent important la coroana maghiară. 

Reuşeşte să ajungă pe tron, de două ori chiar, fiind detronat de către aristrocraţia care vedea în alianţele militare încheiate, dar şi în compotamentul acestuia, un real pericol.

Citeşte şi:

Una dintre cele mai mari bătălii din istoria românilor. Regele Ungariei a scăpat cu viaţă ca prin minune din ea

Istoria şi schimbările monarhiilor din spaţiul balcanic în ultimul secol

Care este diferenţa dintre un rege şi un împărat?

Top 10 asasinate şocante din Evul Mediu care au schimbat istoria