O ”megastructură” din perioada culturii Cucuteni-Tripolia, descoperită în Ucraina

29 09. 2019, 09:00

Săpăturile arheologice de la situl arheologic Maidanetske au scos la iveală o „megastructură”, după standardele culturii Cucuteni, iar oamenii de ştiinţă de la faţa locului au ajuns la concluzia că aceasta era folosită pentru activităţi domestce de zi cu zi, precum prepararea şi servirea hranei, dar şi pentru depozitare, notează Live Science.

Structura descoperită de către oamenii de ştiinţă are în jur de 109 metri pătraţi, nu neapărat impresionant după standardele moderne, dar, după cum au observat arheologii, în întreg arealul ocupat de cultura Cucuteni-Tripolia, astfel de structuri pot să ajungă şi la 1.680 metri pătraţi. Oamenii de ştiinţă au stabilit că astfel de structuri aveau, de regulă, funcţii asemănătoare în viaţa comunităţii.

Arheologul Robert Hofman, de la Universitatea Christian-Albrechts din Kiel (Germania), explică faptul că în aceste structuri aveau loc activităţi domestice pe care le practicăm chiar şi în prezent. Diferenţa pe care arheologul a ţinut să o sublinieze a vizat intensitatea şi proporţiile acţiunilor desfăşurate în aceste structuri preistorice în comparaţie cu gospodăriile moderne.

Conform arheologilor care au realizat săpături la situl Maidanetske, aşezarea a găzduit în jur de 3.000 de locuinţe, fiind greu de stabilit dacă acestea au existat concomitent sau de-a lungul a mai multor etape de evoluţie a aşezării. Din această cauză este la fel de greu de aproximat un număr al locuitorilor. Estimările arheologilor sugerează un număr de locuitori între 5.000 şi 15.000.

Un aspect care dă naştere la vii controverse între arheologi în ce priveşte astfel de aşezări este perioada în care acestea erau folosite. Mai exact, unii arheologi sunt de părere că aşezările acestea erau folosite doar câteva luni pe an. Studiile arheologilor au arătat că oamenii din cultura Cucuteni-Tripolia erau fermieri care cultivau cereale şi creşteau vite. Touşi, aceste populaţii apelau şi la vânătoarea animalelor sălbatice, practică care a observat o scădere a ponderii în favoarea consumului animalelor domestice.

Citeşte şi:

Cucuteni, o civilizaţie mai veche decât Mesopotamia

Cea mai veche civilizatie europeana a fost in Romania

Un sat din România a devenit muzeu în aer liber Iată cum sunt împodobite gardurile, porţile şi casele locuitorilor – FOTO

Care este legătura dintre cultura Cucuteni şi două culturi din China? Locuinţe vechi de aproximativ 6000 de ani, cercetate de arheologi români şi chinezi