Arme de la începutul Evului Mediu, descoperite într-un cimitir din Polonia

07 01. 2020, 09:06

Arheologii din Polonia au raportat descoperirea unor arme apaţinând iotvingilor într-un cimitir din secolele XI-XIII, din apropierea oraşului Suwałki din estul Poloniei, notează The History Blog. Iotvingii erau o populaţie înrudită cu triburile prusace şi lituaniene, teritoriul acestora a fost cucerit în anul 1422 şi împărţit între Ordinul Cavalerilor Teutoni, Lituania şi Polonia.

Deşi iotvingii  şi-au pierdut teritoriul în faţa puterilor regionale, elemente de cultură, etnicitate şi limbă au reuşit să supravieţuiască până în secolul al XIX-lea. În anul 1950, un cimitir al acestei populaţii a fost descoperit în suburbiile oraşului Suwałki. Într-o serie de morminte au fost descoperite o multitudine de artefacte, mare parte dintre acestea fiind arme. Arheologii sunt de părere că acest cimitir este cel mai mare al iotvingilor descoperit până în prezent.

Credit foto: Muzeum Okręgowe w Suwałkach

Arheologii au fost surpinşi de faptul că rămăşiţele umane erau îngropate la o adâncime extrem de mică, 20-30 de centimetri în sol; ceea ce în general face ca artefactele să fie distruse în timpul lucrărilor agricole. Din fericire, în cazul cimitirului din Suwałki, lucrările agricole nu au dus la pierderea artefactelor, dar, din păcate, unele dintre acestea au fost furate.

De data aceasta, arheologii au reuşit să recupereze rămăşiţele unor săbii şi ale unor suliţe, precum şi o multitudine de alte artefacte mai mici. Arheologii aproximează că pe lângă cele 500 de artefacte scoase la suprafaţă, din situl arheologic au fost furate alte 1000 de artefacte.

Citeşte şi:

Descoperire istorică macabră în Polonia. Arheologii au găsit o serie de instrumente folosite la execuţiile publice

Un mormânt de 5000 de ani oferă noi detalii despre rolul familiei în culturile antice

Descoperire macabră în Polonia: arheologii au găsit un cimitir al „vampirilor”

Un tezaur de monede a fost descoperit sub o biserică a cavalerilor teutoni