O topitorie din perioada romană dscoperită în Belgia

14 03. 2020, 17:00

Arheologii belgieni au anunţat o premieră pe teritoriul ţării lor: descoperirea unei topitorii din perioada romană; aceştia explică faptul că pănă acum nu au existat dovezi materiale ale producerii de fier în Flandra de Est. Această descoperire a fost realizată în Doorn Nord, o zonă în care urmează să fie dezvoltat un parc de afaceri, notează The History Blog.

Săpăturile în Doorn Nord au început în urmă cu 18 luni, iar arheologii au descoperit în primă fază două monumente funerare din Neolitic, care au fost construite între anii 2500-2000 şi 2000-1000 înaintea erei noastre. Totuşi, o mare densitate de materiale provine din secolele I şi II ale erei noastre, atunci când o aşezare romană s-a dezvoltat la intersecţia a două rute importante. Istoricii explică faptul că respectiva aşezare avea case, străzi, cimitire, dar şi o serie de facilităţi pentru prelucrarea minereurilor de fier. Din studierea artefactelor, oamenii de ştiinţă speră să afle ce cantitate de fier a fost produsă şi la ce a fost folosită.

Credit foto: SOLVA

Cea mai mare parte a artefactelor descoperite în Doorn Nord provin din secolele XVII-XVIII, în general echipamente şi obiectele de uz personal lăsate în urmă de către soldaţii francezii şi spanioli. Istoricii explică faptul că Flandra a fost una dintre regiunile disputate în timpul Războiului de Nouă Ani (1688-1697) şi Războiul Succesiunii Spaniole (1701-1714).

Citeşte şi:

Rămăşiţele primei corăbii romane ”neperturbate” descoperite în apele cipriote

Un ou intact din perioada romană, descoperit în Marea Britanie

Descoperire impresionantă în Spania: vase din ceramică cu peste 1.300 de monede din perioada romană

Inel din perioada romană, descoperit pe un teren agricol după 1.600 de ani de stat în pământ