Ignaz Semmelweis, părintele procedurilor antiseptice şi salvatorul mamelor

20 03. 2020, 10:49

Ignaz Semmelweis s-a născut la 1 iulie 1818, lângă Budapesta, într-o familie în care tatăl său era german. A făcut studii de medicină la Viena, unde a ajuns apoi să lucreze în prima clinică de obstretică a Spitalului General din acest oraş.

Aici s-a confruntat cu numărate cazuri de febră puerperală care apărea de multe ori la femeile care năşteau sau avortau. În timpul acestor proceduri, o mulţime de germeni pătrundeau în uterele lor din cauza igienei precare a cadrelor medicale. De la febra puerperală se ajungea la septicemie generală şi, apoi, în foarte multe cazuri la deces.

Ignaz Semmelweis a căutat soluţii pentru a preveni acest fenomen şi a constatat că o igienă mai bună a cadrelor medicale în timp ce ajutau femeile să nască sau în cadrul procedurilor de avort ar fi putut să limiteze această febră puerperală din cauza căreia multe femei mureau la jumătatea secolului al XIX-lea, nu numai la Viena, ci şi în alte spitale ale lumii. 

Procedura era una simplă şi viza spălarea mâinilor cu soluţie de hipoclorit de calciu, ca măsură de dezinfectare înainte de a ajuta femeile să nască.

Teoria sa a stârnit critici puternice din partea colegilor de breaslă, care s-au simţit jigniţi că sunt sfătuiţi să îşi dezinfecteze mâinile cu soluţie de hipoclorit de calciu. Rezultatele au vorbit însă de la sine. Dacă în mai 1847 mortalitatea în urma naşterilor şi avorturilor în prima clinică de obstetrică a Spitalului General din Viena era de 18,3%, după instituirea acestei proceduri rata a scăzut la numai 1,2% din iulie acelaşi an. La începutul anului următor, mortalitatea de febră puerperală la femeile care năşteau în clinică era de zero. 

În ciuda faptului că a devenit „salvatorul mamelor”, Ignaz Semmelweis a avut un sfârşit tragic. A murit la vârsta de 47 de ani, în 13 august 1865, la numai 14 zile după ce a fost închis într-un azil din cauza unui episod de cădere nervoasă. Decesul s-a produs din cauza unei cangrene a unei răni la una dintre mâini după ce a fost bătut de gardienii azilului. A fost înmormântat la Viena în prezenţa câtorva prieteni, iar rămăşiţele sale pământeşti au fost reînhumate la Budapesta abia în 1891.

Practicile de igienă ale lui Ignaz Semmelweis aveau să fie validate peste ani, când Louis Pasteur a confirmat teoria germenilor, şi instituite în clinicile din întreaga lume.

Astăzi, Semmelweis este considerat un pionier al procedurilor antiseptice, iar măsurile lui de igienă se dovedesc încă o dată extrem de importante în contextul pandemiei de coronavirus.