Picturile mayașe din Chajul, Guatemala, decriptate

04 07. 2020, 09:18

Acest picturi murale prezintă o combinație de tehnici tradiționale și motive europene.

GALERIE FOTO

Un studiu în care au fost analizate picturile din locuințele Chajul, Guatemala, care au fost construite la începutul perioadei coloniale, a demonstrat că acestea au fost realizate de către artiștii din tribul Ixil Maya. Aceștia au integrat motive europene în operele lor, pe care le-au realizat folosind tehnici tradiționale, notează The History Blog.

Chajul a fost un important centru regional înainte de cucerirea spaniolă, o vază din perioadă Clasică Târzie, 600-800 era noastră, indică faptul că acest oraș era condus de către o dinastie proprie. Arheologii sunt de părere că mare parte din orașul antic se află sub construcțiile orașului modern, în prezent putând fi văzute în partea de nord-vest a orașului.

Tehnici tradiționale și motive artistice europene

Picturile murale de la începutul perioadei coloniale au fost identificate pentru prima dată în timpul unor lucrări de renovare 2003, fiind ulterior studiate de către arheologii de la Institutul de Antropologie și Istorie din Guatemala. Oamenii de știință au stabilit că cele mai mari și mai bine conservate picturi se află în casa familiei Asicona, care încă locuiește acolo.

Odată cu lucrările de renovare proprietarii au descoperit aceste picturi pe zidurile nordice, estice și vestice ale camerei centrale, aparent, zidul sudic a fost demolat. În aceste desene sunt reprezentați cântăreți și dansatori, aceștia folosind instrumente și purtând haine care sunt de origine spaniolă dar și ale populației locale.

Localnicii din Chajul sunt de părere că scenele de pe pereți prezintă Baile de la Conquista și Baile de los Moros y Cristianos, povești interpretate de către dansatori care descriu cucerirea platourilor înalte de către spanioli.

În 2011, aproximativ toate picturile murale au fost fotografiate și documentate. Ulterior, în 2014, desenele din casa Asicona au fost scanate cu un laser tridimensional, iar în 2015, o echipă de cercetători polonezi a efectuat lucrări extinse de conservare asupra acestora.

Cu ajutorul scanării microscopice, difracției de raze x, cromatografiei de gaze și a spectrometriei de masă cercetătorii au determinat faptul că artiștii care au făcut picturile murale foloseau aceleași materiale și tehnici ca și înaintașii lor, cu mult înainte de cucerirea spaniolă.

Citește și:

6 mari civilizaţii care au dispărut în mod misterios. Ce s-a întâmplat cu locuitorii Insulei Paştelui

Cum functioneaza calendarul Maya?

Un pasaj ascuns sub Chichén Itzá, găsit în celebrul complex de temple mayaş din America Centrală. Poate da detalii fascinante cu privire la poporul antic

Unul dintre cele mai lungi drumuri maya din Yucatan, construit la ordinul unei regine războinice