Atentatele de la 11 septembrie. Ce lume au creat și ce moștenire au lăsat?

11 09. 2021, 09:30

Atentatele de la 11 septembrie 2001 au scos gruparea teroristă al-Qaeda din anonimat atât în SUA cât și în restul lumii.

În timp ce o parte din Pentagon și Turnurile Gemene se prăbușeau, devenea tot mai clar faptul că Statele Unite subestimaseră pericolul reprezentat de grupul extremist islamic, condus de un proscris saudit în Afganistan care visa să unifice musulmanii și să distrugă „mitul invincibilității americane”.

Al-Qaeda a părut în urma legăturilor formate pe câmpul de luptă în timpul insurgenței afgane împotriva Uniunii Sovietice, redirecționată către lupta împotriva Occidentului.

GALERIE FOTO

Fondată în 1988 de către Osama bin Laden, gruparea a atras recruți care se opuneau susținerii americane pentru Israel și dictaturile din Orientul Mijlociu. Atunci când talibanii au ajuns la putere în Afganistan în 1996, gruparea al-Qaeda a obținut sanctuarul de care avea nevoie pentru a pune la cale atacuri teroriste, inclusiv atentatele de la 11 septembrie 2001.

„Un succes prea răsunător cu atentatele de la 11 septembrie”

Cataclismul atentatelor de la 11 septembrie s-a dovedit o inspirație puternică pentru o generație de extremiști islamici. Însă, atentatele au provocat o reacție de care unii lideri talibani și al-Qaeda, care s-ar fi opus atacurilor împotriva SUA, se temeau. Majoritatea musulmanilor din lume au fost șocați și dezgustați de uciderea în masă a civililor în numele religiei lor. De asemenea, în loc ca americanii să se întoarcă împotriva propriului guvern după cum spera Osama bin Laden, atentatele de la 11 septembrie i-au făcut pe aceștia să susțină ceea ce avea să devină cel mai îndelungat război al Statelor Unite.

Osama bin Laden, fostul lider al grupării al-Qaeda. Sursa foto: Profimedia

Al-Qaeda „a avut un succes prea răsunător cu atentatele de la 11 septembrie”, spune Barak Mendelsohn, profesor de științe politice la Colegiul Haverford, Pennsylvania. „Le-au fost depășite așteptările, iar apoi le-a fost imposibil să repete un eveniment de asemenea anvergură”, a adăugat Mendelsohn.

După invazia coordonată de SUA în Afganistan în 2001, liderii grupării au fugit în Pakistan sau Iran. Mulți au fost uciși sau capturați. Osama bin Laden a dispărut timp de câțiva ani, iar atunci când a reapărut, nerăbdător să repete atacurile de la 11 septembrie, liderii grupării l-au informat că, în starea de atunci a organizației extremiste, o astfel de operațiune era de neconceput.

Invazia în Irak din 2003, un avantaj pentru gruparea extremistă al-Qaeda

Președinții americani care au urmat s-au grăbit să declare grupul eradicat, însă al-Qaeda a dovedit o rezistență remarcabilă, chiar și după două decenii. Invazia coordonată de președintele George W. Bush în Irak în 2003 s-a dovedit un avantaj pentru gruparea extremistă, contribuind la apariția unei noi organizații puternice conduse de Abu Musab al-Zarqawi, un extremist din Iordania lipsit de scrupule.

Grupurile islamiste din Somalia, Yemen și Africa de Bord și-au consolidate legăturile cu al-Qaeda, acesta fiind un catalizator pentru transformarea grupării. Astfel, al-Qaeda, un grup concentrat cândva în Afganistan și Pakistan, a ajuns o rețea prosperă de francize în Africa și Orientul Mijlociu.

Asasinarea lui Osama bin Laden de către forțele speciale ale Marinei SUA (Navy SEALs) în 2011 a fost o lovitură pentru al-Qaeda, însă revoltele din Primăvara Arabă din acel an au oferit noi oportunități de organizare și extindere, arată o analiză a publicației The Washington Post.

O grupare al-Qaeda mult mai slăbită „dar cu o prezență mai mare”

Atunci când Statul Islamic a apărut din ramura irakiană a grupării al-Qaeda, organizația teroristă a încercat să se poziționeze ca o alternativă mult mai nemiloasă. Totuși, al-Qaeda a reușit să își țină sub control ramurile, explică Mendelsohn, iar dorința organizației centrale de a se integra în mișcările locale i-a asigurat supraviețuirea.

Însă, atenția grupării al-Qaeda asupra problemelor locale a produs un paradox. Chiar dacă reputația dobândită după atentatele de la 11 septembrie au ajutat gruparea să se extindă dramatic, ramurile sale sunt acum mai concentrate pe bătăliile de acasă decât pe războiul împotriva Statelor Unite.

„Avem acum o grupare al-Qaeda mult mai slăbită dar cu o prezență mai mare”, subliniază Mendelsohn.

Sursa foto: Profimedia

Între timp, capabilitățile și parteneriatele în privința combaterii terorismului dezvoltate după atentatele de la 11 septembrie au redus considerabil pericolul în Occident. SUA și aliații au înlăturat Statul Islamic din ultimul său teritoriu în 2019.

Care a fost defectul central al strategiei Statelor Unite?

Acum, atenția lumii este îndreptată spre talibani. Noii conducători ai Afganistanului continuă legăturile cu al-Qaeda. „Odată cu revenirea la putere a talibanilor, investiția de miliarde de dolari în campania de controlare a grupării a schimbat foarte puține după atentatele de la 11 septembrie”, scrie jurnalistul Robin Wright de la New Yorker.

Națiunile Unite estimează că al-Qaeda este prezentă în cel puțin 15 provincii afgane, având sute de membri. Al-Qaeda a fost, de asemenea, încântată de revenirea talibanilor, iar Statul Islamic a revendicat atacul sinucigaș de la aeroportul din Kabul din august 2021, în urma căruia au murit 13 membri ai serviciilor americane și cel puțin 170 de civili. Analiștii au prezis că unii extremiști vor călători în Afganistan, aceștia fiind încurajați de victoria talibanilor.

După două decenii de la atentatele de la 11 septembrie, invaziile și atacurile cu rachete nu au reușit să combată grupările precum al-Qaeda, ci mai degrabă le-au alimentat. „Defectul central al strategiei Statelor Unite este credința că forța militară va eradica grupările extremiste sau ideologiile radicale”, adaugă Wright.

Acea realitatea, însoțită de priorități schimbătoare în privința Chinei, schimbărilor climatice și extremismului domestic, i-a făcut pe mulți oficiali din Washington să realizeze că amenințarea teroristă nu va dispărea. Totuși, aceasta poate fi gestionată astfel încât să nu amenințe SUA.

Vă mai recomandăm să citiți și:

20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie. Cronologia atacurilor

Cine sunt și cum au apărut talibanii? O scurtă istorie a grupului extremist

Atentatele de la 11 septembrie 2001 au lovit până şi copiii încă nenăscuţi: cum au fost afectaţi bebeluşii, în special băieţii?

Decizia unui judecător american: Arabia Saudită poate fi dată în judecată pentru implicarea în atacurile de la 11 Septembrie