Un colier neolitic, descoperit în mormântul unui copil, dezvăluie o cultură antică complexă

09 08. 2023, 15:00

Un singur accesoriu – un colier ornamentat din mormântul unui copil din Iordania antică – oferă noi perspective asupra complexității sociale a culturii neolitice.

Descoperirea a fost descrisă într-un studiu publicat în revista PLOS ONE de Hala Alarashi de la Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Spania, și Université Côte d’Azur, Franța, și colegii săi.

Podoabele corporale sunt simboluri puternice care comunică valori culturale și identități personale și, prin urmare, sunt extrem de valoroase în studiul culturilor antice.

Una dintre cele mai vechi și mai impresionante podoabe neolitice

În acest studiu, Alarashi și colegii săi analizează materialele care au împodobit corpul unui copil în vârstă de opt ani, care a fost îngropat într-un mormânt din satul neolitic Ba’ja din Iordania, ce datează din perioada cuprinsă între 7400 și 6800 î.Hr.

Materialele în cauză cuprind peste 2.500 de pietre și scoici colorate, două mărgele de chihlimbar excepționale – cele mai vechi cunoscute până acum în Levant – alături de un pandantiv mare din piatră și un inel din perlă delicat și gravat.

Astfel, analizând compoziția, meșteșugul și dispunerea spațială a acestor obiecte, autorii concluzionează că ele au aparținut unui singur colier compozit cu mai multe rânduri, care s-a destrămat între timp, scrie EurekAlert.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au creat o reconstrucție fizică a colierului original, care este acum expus în Muzeul Petra din sudul Iordaniei.

Podoabele corporale sunt simboluri puternice

Colierul cu mai multe rânduri este unul dintre cele mai vechi și mai impresionante podoabe neolitice, oferind noi informații despre practicile funerare din acea perioadă pentru persoanele cu un statut social aparent ridicat.

Confecționarea colierului pare să fi implicat o muncă meticuloasă, precum și importul anumitor materiale exotice din alte regiuni.

Studiul acestui colier relevă o dinamică socială complexă între membrii comunității de la Ba’ja – inclusiv artizani, comercianți și autorități cu statut înalt care ar fi comandat astfel de piese.

Lucrarea a fost publicată în PLOS ONE.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mormântul unui vizitiu, vechi de 3.000 de ani, a fost găsit în Siberia

Un craniu de lup, depus de hoți într-un mormânt din Dobrogea pentru a se proteja de spiritul celui mort

Un mormânt celtic de 2.300 de ani a dezvăluit o pereche de foarfeci pentru stângaci

Mormântul antic sculptat în stâncă ce a ajuns să fie dat uitării