Peste 5 miliarde de aplicaţii destinate sistemului Android sunt vulnerabile la atacurile hackerilor

28 02. 2015, 00:00

Circa 96% dintre viruşii creaţi de hackeri au ca ţintă sistemul Android, potrivit companiei americane FireEye, care a analizat, în perioada ianuarie-octombrie 2014, peste 7 milioane de aplicaţii mobile destinate Android şi Apple iOS.

Cele mai utilizate sunt softurile destinate furtului de date financiare, au constatat experţii în securitate cibernetică.

Natura open-source a Android permite hackerilor să descopere codul din spatele unei aplicaţii populare şi să recreeze o aplicaţie aproape identică, dar cu un cod care infectează dispozitivul utilizatorului.

„Poţi obţine integral codul, să inserezi instrucţiuni suplimentare şi să creezi o aplicaţie care pare originală, fără ca utilizatorul să vadă diferenţa atunci când o foloseşte”, a declarat Jason Steer, director pentru strategie în domeniul tehnologiei la FireEye.

Reprezentanţii Google nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

Numărul softurilor rău-intenţionate create pentru sistemul de operare al Google a crescut de la circa 240.000 în 2013 la peste 390.000 în primele trei trimestre din 2014.

Potrivit analizei FireEye, una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale sistemului Android este felul în care aplicaţiile mobile comunică informaţiile serverelor. S-a constatat că cea mai mare parte a comunicării este necriptată, permiţând hackerilor să intercepteze şi să inoculeze un cod rău-voitor care poate infecta astfel utilizatorii finali.

Utilizatorii sunt expuşi atacurilor informatice şi prin intermediul publicităţii. Multe aplicaţii folosesc soft-uri de publicitate ale unor terţe părţi pentru afişarea reclamelor, în vederea obţinerii de venituri. Steer explică însă că astfel de colectări de date sunt deseori agresive, el avertizând că uneori aceste date sunt comunicate într-o manieră nesigură, expusă hackerilor.

Nu doar aplicaţiile Android sunt vulnerabile, ci şi dispozitivele care funcţionează cu sistemul iOS al Apple, considerat până nu demult ca foarte sigur.

În trecut, hackerii puteau exploata doar vulnerabilităţile aparatelor cu sisteme iOS decodate, care permit utilizatorilor să instaleze aplicaţii care nu sunt distribuite prin intermediul AppStore al Apple.

Potrivit FireEye, hackerii sunt capabili în prezent să creeze viruşi care să atace şi aparatele cu sisteme iOS codate.

Reprezentanţii Apple nu au fost nici ei disponibili pentru comentarii.

Sursă: Mediafax