Bateria telefoanelor inteligente, folosită pentru a spiona utilitatorii

06 08. 2016, 16:00

Dacă am crezut cu toţii că cel mai îngrijorător lucru cu privire la nivelul bateriei telefoanelor noastre inteligente, este atunci când ajung sub 20 %, probabil că ar trebui să ne gândim din nou.

Se pare că atunci când nivelul acesteie este deja afişat cu roşu, lucrurile devin şi mai înspăimântătoare.

Această informaţie iese la iveală după o cercetare realizată de către o echipa de la Princeton University, ce indică faptul că smartphone-urile pot urmări mişcările posesorilor lor, prin analizarea utilizării bateriei aparatului.

Cercetătorii au descoperit că site-urile web ar putea folosi informaţii legate de nivelul bateriei, pentru a monitoriza oamenii în timp ce navighează online.

Software-ul smartphone-urilor trimite către acestea date despre nivelul bateriei şi despre cât timp va fi necesar pentru a se încărca, ceea ce le permite site-urilor să ofere diferite servicii utilizatorilor, în funcţie de nivelul la care se află bateriile telefoanelor lor.

În timp ce acest lucru are, în mod evident, un scop practic, asigurând în acest mod o publicitate targetată, aceleaşi caracteristici ale soft-ului ar putea fi utilizate, de asemenea, cu rea intenţie, pentru a monitoriza telefoanele de pe web.

Cercetător pe probleme de securitate, Lukasz Olejnik are preocupări în ceea ce priveşte software-ul.

„Riscuri în ceea ce priveşte confidenţialitatea şi tot felul de ameninţări apar în astfel de mecanisme, aparent inofensive. Am mai văzut astfel de cazuri şi o să mai vedem”, a declarat acesta.

El a sugerat, de asemenea, că firmele vor începe să cumpere acces la statisticile bateriei, ceea ce le-ar permite să targeteze mai bine publicitatea din mediul online, devenind tot mai agresivă.

Ipotetic, în cazul în care un utilizator deschide un site de pariuri, de taxi sau de livrare de produse alimentare, în timp ce nivelul bateriei lor este scăzut, acesta are mai multe şanse să accepte o ofertă proastă, decât atunci când are bateria telefonului încărcată la maximum, întrucât există riscul ca telefonul lor să se descarce complet, înainte de a face vreo astfel de comandă.

Compania de taxi „Uber” a fost deja acuzată, recent, de acest lucru.

„Unele companii pot analiza posibilităţii de câştiguri de pe urma accesului la nivelul bateriei. Atunci când bateria este epuizată, oamenii ar putea fi predispuşi la a lua decizii proaste. În astfel de circumstanţe, utilizatorii vor fi de acord să plătească mai mult pentru un serviciu”, a declarat Olejnik.

Sursa: Mediafax