Astrolabul, strămoşul smartphone-ului de astăzi

25 02. 2017, 17:30

Astrolobul a fost un dispozitiv care îţi oferea informaţii despre timp, locaţie, horoscop, acesta oferind ajutor şi în cazul luării unor decizii. Dispozitivul a fost utilizat secole la rând în culturile europene şi islamice înainte de a fi înlocuit de noile tehnologii, notează Smithsonian Magazine.

Precum un smartphone, astrolabul a apărut în timpul prosperităţii economice a imperiului Roman, acesta a fost popular de-a lungul secolului XVIII.  Deşi majoritatea oamenilor au abandonat astrolabul şi l-au înlocuit cu tehnologia, unele persoane încă deţin atârnat pe perete această invenţie.  Unul dintre aceştia este Owen Gingerich, profesor de astronomie din cadrul Universităţii Harvard. Bărbatul susţine că a devenit interesat de astrolab atunci când un student i-a prezentat obiectul. 

,,Mi-am exprimat interesul pentru astrolab pentru că ştiam că există, dar nu atinsesem niciodată unul,” spune el. 

Sursa: Wikimedia

Astrolabul a călătorit din Europa în ţările islamice în secolul al VIII-lea. Mărimea dispozitivului varia în funcţie de regiunea şi perioada istorică. În general, această unealtă multifuncţională era realizată din părţi asemănătoare cu cele ale unui ceas mecanic. Un disc conţinea proiecţia bidimensională a latitudinii Pământului, deasuprea discului se afla o altă plăcuţă cunoscută cu denumirea de ,rele,” care conţinea locaţia unor stele cunoscute de pe cer. Peste acestea se aflau două linii drepte care măsurau timpul. Pe spatele dispozitivului se aflau linii de ghidare care îi ajutau pe purtători să calculeze altitudinea la care se află stelele. 

Deoarece geografia cerului se schimbă în funcţie de latitudine, astrolabul era vândut cu o serie de plăcuţe asociate diferitelor latitudini. Deşi puteau fi realizate din diferite materiale, cele care se mai găsesc şi în zilele noastre sunt făcute din alamă ornamentată şi sunt deseori asociate elitelor educate, spune Gingerich. 

Astrolabul a fost inventat în timpul lui Claudius Ptolomeu, un astronom grec care a trăit în Imperiul Roman în secolul al II-lea d.Hr. Ptolomeu a lăsat sugestii privind utilizarea unui instrument tridimensional similar astrolabului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Culoarea luminii, nu intensitatea, este cea care ne influenţează ceasul biologic. Cum ar putea beneficia milioane de oameni de această descoperire
 
Descoperirea care poate preveni îmbătrânirea: cercetătorii au identificat ceasul biologic care indică vârsta fiecărui organ
 
Idee ingenioasă: cum transformi telefonul într-un un ceas deşteptător pe care nu-l poţi păcăli
 
Fizicienii au creat cel mai precis ceas de până acum. Pierde o secundă la fiecare 15 miliarde de ani