Hard disk-urile pot fi transformate în microfoane pentru spionaj, conform unor echipe de cercetători

17 03. 2019, 11:00

Descoperirile cercetătorilor din cadrul Universităţii din Michigan şi Universităţii Zhejiang din China vor fi publicate într-un studiu numit „Hard Drive of Hearing: Disks that Eavesdrop with a Synthesized Microphone”. Această lucrare este semnată de Andrew Kwong, Wnyuan Xu şi Kevin Fu şi descrie o metodă prin care vibraţiile capului de citire al hard disk-ului pot fi folosite pentru a fi transformate în fişiere audio.

Hackerii pot modifica firmware-ul hard disk-ului, printr-o „plantare” într-un computer ţintă prin metode mai vechi de hacking, precum infectarea cu un virus care face asta, phishing, sau prin accesul direct la computer. Odată modificat software-ul de pe hard disk, acesta poate fi apoi programat să înregistreze sunetele din jur, înregistrările fiind destul de bune pentru a recunoaşte o melodie prin intermediul aplicaţiei Shazam.

„Cercetările noastre demonstrează că anumite componente mecanice din hard disk-urile magnetice se comportă asemeni unor microfoane şi au destulă precizie pentru a putea distinge vocea umană. Aceste microfoane neintenţionate detectează vocea umană cu o precizie destul de mare pentru a permite ca sunetul înregistrat să fie recunoscut de aplicaţia Shazam”, spun cercetătorii în cadrul lucrării, conform The Register.

Citeşte continuarea pe go4it.