Un nou program de inteligenţă artificială scrie fake news la fel ca oamenii

11 06. 2019, 09:06

Pentru a înţelege mai bine fenomenul fake news, o echipă de cercetători a dezvoltat un program de inteligenţă artificială care să simuleze procesul de scriere, rezultatul e interesant şi cel puţin îngrijorător. Astfel, echipa a reuşit să programeze o inteligenţă artificială care poate scrie fake news într-un mod asemănător oamenilor, pornind de la un singur titlu de presă, notează Futurism.

Echipa de cercetători suţine că progrmul lor, GROVER, poate scrie fake news şi ştiri părtinitoare care pot fi confundate uşor cu cele scrise de către o persoană reală. „Am identificat că programele care diferenţiază fake news scrise de către oameni şi cele scrise de către programele de inteligenţă artificială pot identifica cu o acurateţe de 73% ştirile scrise de către AI, atunci când aceste programe sunt supuse unui nivel mediu de antrenamente pentru identificarea acestor ştiri”, explică echipa care a lucrat la acest proiect. De asemenea, în mod contraintuitiv, GROVER este cel mai bun instrument pentru identificarea fake news produs chiar de către acesta.

Oamenii de ştiinţă care au lucrat la acest poriect sunt de părere că inteligenţa artificială proiectată de ei este cel mai bun program pentru detectarea ştirilor concepute pentru a manipula opinia publică. De asemenea, ei ţin să scoată în evidenţă şi pericolul pe care munca lor îl ridică dacă ar fi folosită în scopuri nefaste.

Pentru a ajuta ca pericoul fake news să nu se mai răspândească, echipa a anunţat că va face accesibil publicului acest program, în contrast cu alte proiecte, printre care şi GPT-2, care a ales să nu facă public programul de inteligenţă artificială.

Eficienţa acestui program de inteligenţă artificială este dată de către modul în care analizează ştirile. Astfel, acest algoritm poate analiza conţinutul articolului, titlul, numele publicaţiei, numele autorului, dar şi alte detalii care pot indica că un articol este generat automat pentru a dezinforma.

Citeşte şi:

Facebook doreşte să combată fenomenul Fake News

Copiii au devenit cei mai buni ”detectori” de ştiri false. Cum descoperă tinerii minciunile din mediul online

Doar 9% din români mai au încredere în media tipărită, din cauza fenomenului Fake News

Inteligenţa artificială poate fura coduri pentru a-şi scrie propriile programe