Care este viteza medie de download în România, la internetul fix și mobil

29 11. 2021, 12:00
Credit foto: Panos Sakalakis / Unsplash

Românii au experimentat viteze medii de download de 429,17 Mbps la internetul fix și de 30,54 Mbps la internetul mobil, potrivit testelor efectuae prin intermediul plafomei Netograf, a anunțat ANCOM.

„Conform testelor efectuate de utilizatorii din România prin intermediul platformei Netograf, în prima jumătate a anului 2021, conexiunile la internet fix prin cablu au înregistrat viteze medii de download de 429,17 Mbps și upload de 279,83 Mbps, iar vitezele medii pentru internet mobil au fost de 30,54 Mbps (download) și 10,97 Mbps (upload), în creștere față de anul trecut. Netograf este instrumentul dezvoltat de ANCOM în beneficiul utilizatorilor, fiind o platformă independentă și obiectivă, ce cuprinde aplicația web, aplicația pentru terminale fixe și aplicații mobile pentru Android și iOS”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.

Rezultatele au la bază aproximativ 95.000 de teste valide realizate prin intermediul Netograf.

Potrivit ANCOM, în contextul pandemiei, rețelele fixe și mobile de acces la internet sunt foarte solicitate, prin tot ceea ce presupune școala online și mutarea muncii acasă. În situația în care aceeași conexiune la internet sau aceeași celulă radio sunt folosite concomitent de mai mulți utilizatori, deși lățimea de bandă totală a rețelei rămâne aceeași, rata de transfer se partajează la numărul de utilizatori simultani. Astfel, conectarea mai multor dispozitive la aceeași conexiune de internet sau la aceeași celulă radio poate duce, în unele cazuri la o performanță diminuată.

Conform statisticilor colectate prin intermediul platformei Netograf, în prima jumătate a anului 2021, pentru cei mai mari 5 furnizori de internet fix, conexiunile la internet prin cablu au înregistrat viteze medii de download cu 42% mai mari, atingând nivelul de 429,17 Mbps și viteze medii de upload de 279,83 Mbps, în creștere cu aproximativ 77% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Vitezele au crescut

Tendința de creștere se înregistrează și la nivelul vitezelor medii pentru internet mobil, în creștere cu aproximativ 30% la download, până la 30,54 Mbps și cu 7% la upload, atingând 10,97 Mbps față de aceeași perioadă a anului trecut.

„În ceea ce privește viteza la internet a principalilor furnizori prezenți pe piață, Netograf arată că furnizorii de internet mobil le-au oferit utilizatorilor următoarele viteze medii de download: Orange România – 48,45 Mbps, RCS & RDS – 15,19 Mbps, Telekom România Mobile Communications – 18,58 Mbps, Vodafone România – 27,83 Mbps. În ceea ce privește internetul fix furnizat prin cablu, au fost experimentate viteze medii după cum urmează: Nextgen Communications – 308,34 Mbps (download) și 294,67 Mbps (upload), Orange România – 857,62 Mbps (download) și 376,67 Mbps (upload), RCS & RDS – 388,37 Mbps (download) și 329,14 Mbps (upload), Telekom România Communications – 308,74 Mbps (download) și 213,4 Mbps (upload) și Vodafone România – 243,29 Mbps (download) și 27,81 Mbps (upload). Aceste statistici au rezultat în urma efectuării unui număr de aproximativ 95.000 de teste valide realizate în cadrul Netograf în primele 6 luni ale acestui an”, a transmis ANCOM.

Reprezentanții ANCOM precizează că în cazul serviciului de acces la internet prin rețele fixe, viteza depinde atât de calitatea liniei de acces, cât și de echipamentele utilizate. Astfel, pentru o conexiune mai rapidă și mai fiabilă, o opțiune este conectarea computerului direct la router prin cablu de rețea, în loc de accesarea prin WiFi.

De asemenea, în ceea ce privește conexiunea la internet prin rețele mobile, este bine de știut că nivelul de putere a semnalului poate influența calitatea serviciului de acces la internet. Totodată, propagarea semnalelor radio electrice poate fi perturbată de diferite obstacole, clădiri, denivelări accentuate ale solului și altele asemenea ce pot afecta recepția într-o anumită locație. Pentru a avea o calitate adecvată a serviciului de acces la internet, indicatorul grafic al puterii de semnal, afișat pe ecranul terminalului în mod obișnuit, trebuie să aibă valoarea maximă.