Ce ne rezerva viitorul?

08 01. 2008, 13:13

Ferestrele sensibile

Multimedia ca sa te faci bine
Spitalul, un loc anost si rece in care nu vrei sa ajungi decat in cazuri extreme, poate fi transformat de conceptul Ambient Healing Space, in fapt, mai multe tehnologii care lucreaza impreuna pentru confortul total al pacientului. Pentru inceput, salonul este inzestrat cu panouri de separare intre paturi care iti asigura intimitatea. Dar acesta are si functia de ecran interactiv. Cand vine doctorul, fisa bolnavului apare la o atingere a ecranului, iar dupa consult, specialistul poate prezenta pacientului diagnosticul tot acolo, in forma grafica, usor de priceput si pentru un copil.

In lipsa personalului spitalului, pe ecran vor aparea mesaje de incurajare de la prieteni, fotografii personale, ca sa te simti ca la tine acasa. Nici patura care te inveleste nu este una banala, desi nu e prinsa de vreun computer cu cabluri. Are senzori incorporati care monitorizeaza bataile inimii, tensiunea arteriala, temperatura etc., iar informatiile ajung wireless la un computer care bineinteles, alerteaza doctorii in caz de criza. Pentru ca paturica iti "citeste" reactiile, se prinde si cand adormi sau te trezesti si aprinde sau stinge lumina treptat. Este desigur inclus si un sistem de comunicare audio-video cu cei de-acasa, printr-o conexiune internet.
„Videochat” inainte de nastere

Olandezii vor sa desfiinteze si metoda ecografiei prenatale clasice si impersonale, asa ca vin cu un nou concept: Celebrating Pregnancy. Scenariul luat din viitor se desfasoara in urmatorul fel. Intri cu sotia intr-o camera intima si va asezati amandoi pe un fotoliu dublu, confortabil. Doctorita intra in camera cu un tablet PC conectat la aparatele din jur si la o baza de date unde are acces la situatiile vizitelor anterioare ale viitoarei mamici. Fotoliul este inzestrat cu un fel de centura comod de purtat si care contine si sistemul de ecografiere. Dupa ce doctorita porneste aparatele, imaginea 3D a micutului va aparea pe un asa-zis Presentation Bump incorporat intr-unul dintre pereti.

Este un ecran in forma de semisfera, care prezinta astfel o imagine cat se poate de reala din mai multe unghiuri, ideala pentru un consult amanuntit, dar si pentru uimirea si admiratia viitorilor parinti. La plecare veti primi un Bebescope, un gadget wireless "n care sunt stocate scanarile, inclusiv bataile inimii bebelusului, ca sa le vedeti acasa oricand aveti chef. Ca si Presentation Bump, Bebescope are un ecran sensibil la atingere, iar printr-o miscare circulara a degetului pe acesta vei putea roti bebe-ul in orice directie ca sa nu scapi niciun amanunt. Cu o miscare a mainii acoperi fereastra cu frunze sau ii schimbi culoarea Doctorul ii explica pacientului diagnosticul, fiind ajutat de un ecran tactil Puiul de om poate fi examinat si admirat pe un ecran 3D asa cum sta in pantecele mamei.