Râpa Roşie – cetatea fabuloasă sculptată de ape într-un deal

13 08. 2014, 00:00

Făuritoarea acestui straniu edificiu natural din piatră este apa. Ea a săpat, în feluritele roci – marne, argile, gresii – care alcătuiesc Râpa Roşie, coloane şi piramide, şanţuri, tuneluri şi văgăuni – o bogăţie de forme care fac din Râpa Roşie o privelişte rară, la fel de spectaculoasă ca Marele Canion al Americii de Nord (de care aminteşte prin culoarea intensă) şi la fel de impresionantă ca faimoasele „badlands” – un relief de eroziune cu ameninţătoare proeminenţe de piatră – ale aceluiaşi continent. De altfel, Râpa Roşie este ea însăşi o formaţiune de tip „badlands”, spun geologii, care aşa numesc aceste structuri rezultate prin eroziune – un  microrelief de piramide şi turnuri, separate prin ravene. Alternanţa de roci şi procesele de şiroire sunt aici factorii determinanţi ai formării spectaculosului relief al Râpei Roşii.

Piramide formate prin procesele de eroziune.    (Foto: Shutterstock.com)

Pârâul Secaşul Mare străbate acest ţinut, unul dintre afluenţii săi – un torent ce se varsă în el dinspre dreapta – fiind răspunzător de eroziunea care a înfăptuit această titanică sculptură.

Cei care au văzut Râpa Roşie pe vreme de ploaie puternică spun că aspectul ei devine atunci dramatic, cu pârâiaşe roşii brăzdând zidurile de stâncă şi curgând prin făgaşele pe care le adâncesc imperceptibil, an după an.

Înălţimea pereţilor de piatră brăzdaţi de coloane depăşeşte pe alocuri, 100 de metri, iar întreaga alcătuire se întinde pe o lungime de peste 800 de metri. 

Râpa Roşie: apa a sculptat un deal întreg, transformându-l într-o operă de artă a naturii.    (Foto: Shutterstock.com)

Văzută mai de aproape, unul dintre farmecele ei, pe vreme de vară, este alternanţa de roşu şi verde – stânci roşiatice şi brâne acoperite de verdeaţă. Printre piramidele, coloanele şi contraforturile de piatră curg la vale petice de vegetaţie, în care se ascund şi câteva plante rare: Cotoneaster integerrimus, Ephedra distachya, Centaurea atropurpurea, Dianthus serotinus, Cephalaria radiata, Asplenium nigrum. Onosma heterophyllum. Unele dintre ele sunt prezenţe oarecum neobişnuite aici, în Transilvania, fiind caracteristice mai curând stepelor sudice.

Impresionantele coloane de piatră ale Râpei Roşii.    (Foto: Shutterstock.com)

Declarată monument al naturii încă din 1950, Râpa Roşie este azi o rezervaţie geologică şi botanică (categoria a IV-a în clasificarea IUCN), întinsă pe o suprafaţă de 10 hectare, şi reprezintă nu doar unul dintre punctele de interes turistic major ale judeţului Alba, ci unul dintre cele mai remarcabile monumente naturale din România şi o raritate europeană.

Proiectul CITYLOGO, finanţat de către Comisia Europeană prin Programul URBACT II, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener alături de alte oraşe europene (http://urbact.eu/fr/projects/metropolitan-governance/citylogo/homepage/)susţine evenimentul Alba sub lumini de Oscar,  organizat în premieră în Alba Iulia. Acesta reprezintă una din acţiunile  propuse de către Grupul Local de Sprijin al proiectului, din care fac parte mai mulţi factori interesaţi locali, printre care şi un fotograf şi un blogger. Printre obiectivele proiectului se numără şi creşterea vizibilităţii oraşului Alba Iulia la nivel naţional şi internaţional ca destinaţie atractivă pentru turişti şi investitori.