De ce scade numărul albinelor?

25 07. 2014, 00:00

Dispariţia banalelor albine, adică ceea ce Kevin Hackett, directorul U.S. Department of Agriculture numea „cea mai mare ameninţare la rezervele de hrană ale omenirii”, este un fenomen observat şi în România, iar până de curând cauzele vinovate de misterioasele morţi ale coloniilor şi familiilor de albine nu erau elucidate de cercetători.

Însă recent, mai multe studii independente efectualte atât în SUA cât şi în Europa au evidenţiat că principala cauză a dispariţiei accelerate a albinelor constă în folosirea pe scară tot mai largă a unui gen de substanţe pesticice cunoscut sub numele de neonicotinoide. Denumite pe scurt, „neonics”, aceste pesticide sunt tot mai populare nu doar în rândul producătorilrâor agricoli ci au început să fie folosite şi în compoziţia unor produse de grădinărit.

Conform cercetărilor ulterioare, substanţele neonicotinoide sunt absorbite de palnte din sol şi contaminează polenul şi nectarul acestora. Neonicotinoidele acţionează în cadrul albinelor ca nişte substanţe care le otrăvesc sistemul nervos, fapt care duce la pierderea simţului orientării albinelor, care nu se mai pot întoarce la siguranţa stupului.

Însă expunerea la pesticide nu este singurul pericol la adresa albinelor. Cercetările au mai revelat că aceste insecte încep să dispară şi datorită distrugerii şi fragmentării cadrului natural, a răspândirii monoculturilor şi a interoducerii culturilor cu plante modificate genetic, care conţin deja insecticide toxice în propria lor structură genetică.