De ce Marte mai este denumită şi Planeta Roşie?

16 12. 2014, 00:00
Culoarea roşiatică pe care o vedem în fotografiile şi imaginile lui Marte are la origine cantitatea mare de minereuri de fier conţinută în solul şi rocile de la suprafaţa acestei planete. Rocile, praful şi solul marţian conţinîn general fier, sulfuri şi clor. Rocile şi praful au fost erodate de vânturile care şlefuiesc neîncetat suprafaţa acestei planete.
 
Conţinutul de fier din praful purtat de vânturi, a fost la rândul său oxidat de dioxidul de carbon prezent în atmosfera lui Marte. În plus, descoperirile recente au demonstrat că praful respectiv a fost răspîndit pe suprafaţa acestei planete şi de cursurile de apă care au brăzdat în trecut suprafaţa marţiană. În aceste condiţii tipice, fierul din praf şi roci a reacţionat cu oxigenul producând culoarea roşiatică-ruginie atât de caracteristică pentru Marte.
 
Stratul de roci şi praf roşiatic de aici are o grosime ce variază între câţiva milimetri şi doi metri, fiind situat sub rocile de bazalt produse de vulcanii stinşi de pe Marte. În plus, concentraţia de fier din rocile bazaltice marţiene este mult mai mare decât din cele terestre, fapt care accentuează culoarea Planetei Roşii.